Märkligt om öns största näring inte kan betala för sig

Hur stora anpassningar ska lokalbefolkningen okompenserade tåla för att besöksnäringen ska tjäna pengar?

Lagom för en dusch?

Lagom för en dusch?

Foto: Ruud, Vidar/NTB/TT

Ledare2022-05-24 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Föreningen Gotlands förenade besöksnäring har tillsammans med andra företag tagit fram ett antal kampanjer för en mer hållbar turistnäring på ön. En del är bra. Till exempel Vett och etikett i naturen som syftar till att inte naturen ska skräpas ner. Så även informationen om allemansrätten.

Andra förfaller inte lika genomtänkta. Här kan nämnas föreningens utspel för undvikande av vattenbrist. På sin hemsida berättar föreningen följande: "Om alla på ön kortade ner sin tid med två minuter i duschen, sparar vi tillsammans drygt tre miljoner liter vatten under en högsommarvecka – varje dag."

Att spara på vattnet är förvisso lovvärt men det är också rimligt att diskutera hur pass stora besvär gotlänningarna egentligen är skyldiga att ta sig i sin vardag. För det första har Region gotland byggt upp en underhållsskuld när det gäller va-nätet. Det har varit roligare att lägga pengar på sådant som vinner röster än på rör i marken. Att skjuta underhållet framför sig har medför ett ledningsnät som läcker alltmer. Till slut går det inte längre, och VA-taxorna måste höjas för att finansiera det underhåll som inte längre går att skjuta på framtiden. Vatten är ett viktigt livsmedel och förtjänar bättre än ett ledningsnät som läcker. Till regionens försvar ska dock framhållas att den inte är ensam om detta fenomen. Sammanlagt för hela Sverige beräknas investeringsbehovet för det eftersatta va-nätet uppgå till runt 23 miljarder om året.

För det andra är det knappast gotlänningarnas ansvar att anpassa sig hur mycket som helst bara för att det är fler här. Gotlands förenade besöksnäring är dock oroad för att lokalbefolkningen ska få bilden att det är turisternas fel om vattnet tar slut. Vilket det till viss del ändå får anses vara. Om systemen under vissa perioder fungerar och under andra inte fungerar, och det som skiljer är turisternas närvaro utgör ju turisterna en faktor som gör påtaglig skillnad.

Gotlands förenade besöksnärings resonemang om vattenbesparing om alla på Gotland duschar kortare tid är därför lite väl magstarkt. Föreningens medlemmar tjänar pengar på turismen. En turism som sliter på ön, bland annat i form av hög vattenanvändning. De förefaller dock vilja lämpa ansvaret att lösa detta på gotlänningarna genom att dessa ska duscha mindre.

Det är inte så det ska gå till. Tjänar man pengar på en verksamhet får man om den verksamheten innebär alltför stor inverkan för andra kompensera dem för det. Vill föreningen Gotlands förenade besöksnäring på allvar minska vattenförbrukningen är det mest logiska att de i så fall betalar gotlänningarna för att duscha mindre. Det vore ju lite märkligt om Gotlands största näring inte kunde betala för sig.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.