Kollektivtrafiken behöver vara långsiktig och pålitlig

Ett månadskort med Gotlands kollektivtrafik föreslås kosta 1 000 kronor efter två års successiv höjning. Lika mycket som ett månadskort kostar i Stockholms lokaltrafik.

Det finns ett stort motstånd och i viss mån även okunskap hos gotlänningarna angående möjligheten att åka buss. Trafiken har förbättrats betydligt sen den tid då det gick en buss på morgonen och en på kvällen.

Det finns ett stort motstånd och i viss mån även okunskap hos gotlänningarna angående möjligheten att åka buss. Trafiken har förbättrats betydligt sen den tid då det gick en buss på morgonen och en på kvällen.

Foto: Vilda Engström

Ledare2024-03-21 05:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Med tanke på trafikens utbud för de båda regionerna får man anse att gotlänningarna får betala ett högt pris. Särskilt med tanke på hur löneläget skiljer sig mellan samma regioner

Priset är viktigt för att få gotlänningar att börja åka kollektivt i större utsträckning men som påpekats förr på denna sida är långsiktigheten det viktigaste. Ska bussen bli ett realistiskt alternativ för dagligt åkande måste man kunna lita på att bussen går när man behöver åka och att det finns utrymme för flexibilitet i det fall man av olika anledningar behöver åka på andra tider än de vanliga.

Trafikens utformning behöver alltså vara ordentligt förankrad politiskt för att hålla över val.

Det förslag som nu ligger på fullmäktiges bord att behandla på måndag, har inte denna förankring. 23 av fullmäktiges 71 ledamöter anser att underlaget är bristfälligt och behöver kompletteras med framför allt ekonomisk analys av alternativ.

Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ville i regionstyrelsen ha svar på frågan vad biljettkostnaden blir med intäktsneutralt alternativ och inte den ökning av intäkterna på 4-5 miljoner som förvaltningen räknar med blir resultatet av deras förslag.

När pandemin slog till infördes en enzonstaxa, det vill säga samma för hela ön, och denna har man behållit tills nu men tjänstemännen vill återinföra två zoner: stadss- och landsbygdstrafik (regionbusstrafik). C, V och MP vill ha svar på budgetkonsekvens blir om enzonstaxa fortsätter att gälla samt en medelväg gällande biljettpriserna.

Dessa frågeställningar röstade ner av Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna till fördel för tjänstemännens förslag. Liberalerna har ingen representation i regionstyrelsen men två mandat i fullmäktige.

Det finns ett stort motstånd och i viss mån även okunskap hos gotlänningarna angående möjligheten att åka buss. Trafiken har förbättrats betydligt sen den tid då det gick en buss på morgonen och en på kvällen, de flesta turer anpassade till skolans tider.

I dag går det till exempel 10 turer från Hemse till Visby varje vardag, tre turer som startar i Burgsvik. Från Fårösund till Visby går det 12 turer varje vardag. Stadstrafiken går i stort sett varje halvtimme.

Steg 1 är därför att få gotlänningarna att känna till detta och skapa incitament att börja använda kollektivtrafiken. Det som inte fungerar är att göra ständiga, små och stora förändringar utan att utreda brett och förutsättningslöst utifrån ett önskat scenario, inte från hur det ser ut i dag.

ALLNAKKU

Torsdag 21 mass: Svidldagen. När man ska göra hål i en korkskiva kan man använda en svidl. Det är en lång smal järnstång med ett trähandtag. När järnet är rödglödgat går det lätt att sticka svidln genom korken. (gutamal.org)

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.