Vi som är luttrade och varit med förut ser ännu ingen långsiktig lösning angående Cementas framtid. Varken något vara eller icke vara. Vi har vid flertalet gånger sett hur en miljödomstol ger täkttillstånd och en annan som senare avslår samma tillstånd. Vi såg det när Nordkalk sökte täkttillstånd för Bunge Ducker 1:64, det som har kallats Ojnareskogen. Vi såg det också för ett år sedan när Cementa sökte tillstånd för brytning i Västrabrottet samt brottet på File Hajdar.
Även SMA:s ansökan om storskalig brytning i Klinte godkändes av mark- och miljödomstolen för att sedan avslås i mark- och miljööverdomstolen.
Nu finns det olikheter i dessa tre ärenden, men likheterna är att de först fick tillstånd för att sen få avslag på sina ansökningar.
Nu har mark- och miljödomstolen gett Cementa tillstånd att bryta sten i Västra brottet och på File Hajdar, och det med omedelbar verkan, eller avgett en dom med verkställighet som det heter. Verkställigheten innebär, förutom att tillståndet gäller direkt, också att en vanlig överklagan inte stoppar tillståndet. Däremot kan en överklagan också innehålla en begäran om inhibition stoppa verkställigheten i väntan på att överklagan tas upp i nästa instans och ny dom faller.
Samma förfarande hade processen som blev känd som kampen om Ojnare. Även där fick bolaget, Nordkalk, ett tillstånd med verkställighet av mark- och miljödomstolen vilket gjorde att bolaget också började förbereda den nya täkten. Vi kommer nog alla ihåg de protester som följde där motståndare belägrade arbetsplatsen och de maskiner som användes. Hur polis tillkallades och hur Nordkalk till slut tvingades avbryta arbetet då säkerheten för den anlitade entreprenör var i fara.
De flesta kommer säkert ihåg att mark- och miljööverdomstolen senare tog ett helt annat beslut och det beviljade bryttillståndet drogs tillbaka.
Nu riskerar vi få se en liknande process för Cementa och utgången av den är allt annan än given.