Trender och konjunkturer kan vända snabbt. Och plötsligt kan en pandemi slå undan benen på allt så att inga lagar om tillgång och efterfrågan längre gäller.
Många kan parera detta och klara till och med en längre nedgång genom att permittera personal och växla ner.
Bondeåret rullar dock på som vanligt och hur osäkert läget än är måste grödorna sås vid en viss tid och djuren måste ha mat. Uppgifterna om kostnadskrisen i lantbruket den senaste tiden har varit alarmerande men har än så länge inte lett till stora rubriker i riksmedierna. Snart kan detta ändras eftersom de flesta spår att matpriserna kommer att öka ganska rejält inom kort.
Redan före elkrisen hade lantbruket drabbats av tredubblade priser på konstgödsel och kraftigt höjda bränslepriser. Nånstans måste pengarna in och man kan ana att konsumenternas protester för höjda priser blir det som kommer att skapa rubriker, inte lantbruksföretagens utsatta situation.
I grunden finns också det faktum att svenskt lantbruk har högre krav och högre ambitioner för miljöhänsyn och djuromsorg, något som kostar extra och som inte syns när konsumenten i butik jämför priserna med mat från andra delar av världen. Bara hälften av maten på svenska tallrikar är producerad i Sverige, resten är importerad.
Kostnadskrisen består alltså av flera olika delar men allt landar i samma slutsats: räddningsinsatser behövs. Centerpartiet lägger nu i finansutskottet förslag om en kömiljard till lantbruket. Det blir upp till bevis för nyvakna landsbygdsbeskyddare i övriga partier.
Men avgörande är också en långsiktig strategi för ett hållbart svenskt lantbruk.
* * *
Såg att Fohlin inte uppskattade att jag uppskattade hennes och Socialdemokraternas motion om att utreda hur man kan hjälpa hemlösa som inte kan använda Birkagården eller regionens beroendeenhets boende. Hon skriver att jag för ett år sedan hade sågat samma förslag som socialdemokratiskt spinn.
Det hon syftar på är en ledare jag skrev om hur Socialdemokraterna har en benägenhet att anklaga alla som inte håller med dem för att "inte bry sig". Som ett av flera exempel nämnde jag när Socialdemokraterna lyfte frågan om boende för hemlösa i regionstyrelsen. Varken jag eller nån annan, vad jag vet, dissade förslaget men andra ledamöter hade påpekat att det var mer lämpligt att S lyfte saken i berörd nämnd, det vill säga socialnämnden.
Detta beskrev Fohlin på sin Facebook-sida som att de borgerliga inte brydde sig om de hemlösa.
Så istället för att glädjas åt att frågan nu hanterats i rätt ordning och landat i ett enigt stöd av övriga partier väljer Fohlin att kritisera en ledare som berömmer initiativet.
Valåret har som sagt börjat.