Politikerna står enade om kompensation för färjepriser

Måndagens fullmäktige startade med en helt ny, men ack så viktig punkt på dagordningen.

Under måndagens regionfullmäktige signerade samtliga partier en skrivelse till regeringen där man begär kompensation för de höga priserna på gotlandsfärjorna.

Under måndagens regionfullmäktige signerade samtliga partier en skrivelse till regeringen där man begär kompensation för de höga priserna på gotlandsfärjorna.

Foto: Dennis Pettersson

Ledare2022-12-14 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Efter Destination Gotlands besked att de tvingas höja biljettpriserna för Gotlandstrafiken har det spridits en stor oro här på Gotland. Färjan är vår väg, eller stambana, till fastlandet och med biljettpris för en familj med bil som överstiger priset för flygbiljetter till välbesökta semesterdestinationer blir det en katastrof för ön om inget drastiskt görs. 

De extrema priserna drabbar alla på Gotland. Privatpersoner isoleras från fastlandet då varken de eller deras släkt och vänner på fastlandet kommer ha råd till resor i den utsträckning man vill och tidigare haft. Alla varor som fraktas hit till våra affärer blir dyrare för alla. Gotländska företag får högre kostnader för produkter som måste transporteras både hit och tillbaka. Företag som säljer sina produkter på fastlandet riskerar att bli utkonkurrerade av de höjda fraktkostnaderna. Idrottsrörelsen drabbas precis som gotlänningarna dubbelt då varken de eller klubbar från fastlandet har råd med vilka priser som helst.

I fredags skickade regionfullmäktiges ordförande ut ett pressmeddelande där det framgick att den situation som Gotlandstrafiken hamnat i skulle tas upp under måndagens möte som en ny punkt på dagordningen.

På mötet beslutade ett enhälligt regionfullmäktige att markera sin oro över de kommande prishöjningarna.

Samtliga partier på Gotland signerade den skrivelse som nu skickas till regeringen, där man begär kompensation för färjeprishöjningarna. 

Nu har politikerna på ön gemensamt haft en delegation i Stockholm där man träffat ansvariga politiker. De har skickat en gemensam skrivelse till regeringen. Samtidigt har Hanna Westerén ställt frågor till infrastrukturministern i riksdagen samtidigt som alla partier säger sig jobba mot sina partikollegor i riksdagen. Frågan är vad de kan göra mer förutom att hålla frågan aktuell.

Nu får vi vänta och se vad allt jobb får för utdelning. Kommer regeringen lämna Gotland åt sitt öde eller är man hela Sveriges regering.

Under måndagens fullmäktige beslutades om att godta den reviderade mat- och måltidspolicyn. Den policy som reviderats var bra men har nu blivit ännu bättre. Den ger bra förutsättningar för många trevliga måltider runt omkring på Gotland. 

En måltid är ju så mycket mer än maten, även om maten har en central roll under en måltid. Upplevelsen av en måltid är ju också beroende av bland annat sällskap, lokalens utformning och det bemötande man får av måltidspersonalen. Allt detta finns nu med i den reviderade policyn, vilket är jättebra.

I policyn finns även bra riktlinjer för att öka andelen av lokalt producerade råvaror. Något som är bra ur många hänseenden bland annat gällande måltidens klimatpåverkan.

Jag har tidigare varit kritisk till det sätt regionen hanterat policyn när det kommer till regionens upphandlade verksamheter och då främst regionens säbon som drivs i privat regi. I upphandlingsunderlagen finns det inskrivet att de verksamheterna ska följa regionens mat- och måltidspolicy. Vilket är bra, men vad jag vet har det inte funnits någon organisation för att kontrollera att policyn också följs. 

I den nu beslutade reviderade policyn har kravet på både interna som kontroller på upphandlade verksamheter ökat. Nu återstår bara för regionen att skapa en organisation för detta, men jag ser med tillförsikt fram mot det kommande arbetet med implementering av policyn.

Under måndagens fullmäktige valdes även alla ledamöter till regionens nämnder, styrelser och bolag. Det mest anmärkningsvärda är hur C behandlat sina mindre kompisar i deras valtekniska samverkan. Av nämndernas 18 ordinarie ledamöter har Centerpartiet besatt 18. Alla. Inte en enda ordinarie plats har lämnats över till Liberalerna eller Kristdemokraterna. Av de 18 ersättarplatserna har L fått 4 och KD 3. Men ingen av de ersättarplatser som L och KD fått är första ersättare. 

När Socialdemokraterna och Moderaterna offentliggjorde sitt samarbete var jag riktigt tydlig med att det bara skulle hålla om den starka, S, också var snäll. 

Det kom också pekpinnar från företrädare för bland annat C om att M skulle passa sig så inte S åt upp dem, då S, enligt dem var maktfullkomliga. Ett påstående som jag fann märkligt då S tidigare samarbetspartier V och MP var uppriktigt ledsna, men förstående, att S nu valde en ny samarbetspartner. Och M verkade dessutom se fram emot det nya samarbetet.

Så frågan jag då ställde var vilket av de stora, och drivande, partierna i alliansen, C, respektive det rödgröna samarbetet, S, som hade varit den bästa samarbetspartnern.

Med det resultat som L och KD fått i förhandlingarna med C om platser i nämnderna får jag än mer vatten på min kvarn gällande vem av de stora som är snäll och tvärtom. 

Samtidigt skulle man kunna gratulera C till en fantastisk utdelning på förhandlingarna där de fullkomligt körde över L och KD. Men en sådan överkörning kan leda till bakslag, vilket många kloka förhandlare brukar ha i bakhuvudet.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.