Det verkar rakt omöjligt för olika strandnära verksamheter att få möjlighet att vara just strandnära. Finns det inte fler uppskattade och välbesökta strandrestauranger att schasa bort så kan man fortsätta med andra verksamheter.
Nu senast är det Fårö surf, yoga & massage som väljer att lämna Sudersand efter att ha haft sin verksamhet på stranden under 20 somrar. Detta då Länsstyrelsen plötsligt meddelat ägaren att verksamheten kräver dispens från strandskyddet. En dispens som ägaren av företaget inte tror han kommer få, utifrån den kommunikation han haft med Länsstyrelsen.
Risken finns att öns badstränder snart kommer ligga öde, fulla av skräp och avföring efter badgäster som inte har någonstans att lämna sina sopor eller göra sina behov.
Men inte alla badstränder, för på Tofta har Länsstyrelsen godkänt ett av de mest skrymmande byggena jag sett på en badstrand. Ett bygge jag gärna besöker som matgäst, men som verkligen får mig att avstå från att besöka just den stranden för ett bad, till skillnad från de verksamheter som inte kan vara kvar på Sudersand.
Och nu är det då slut för surfskola och uthyrning på Sudersand och badgäster med stela muskler får söka sig någon annanstans för att få massage. Eller?
Det kanske finnas ett sätt för Fårö surf, yoga & massage att fortsätta sin verksamhet vid Sudersand. Inför sommaren 2023 fick Johan Kantermo en briljant idé. Han hade undersökt möjligheterna att ha en ambulerande försäljning av bland annat glass på stranden från en fyrhjuling, men stött på patrull. Då slog det honom att om det var kört att sköta försäljningen på stranden så kanske det skulle fungera att sälja från en båt på vattnet. Och döm om hans förvåning när polisen gav klartecken och meddelade att så länge han sålde inslagna produkter och inte glass som skopas upp i kulor till varje kund, så behövdes det inget tillstånd.
Jag tänker nu att fler som vill sjösätta en verksamhet vid något gotländsk strand börja se sig om efter båtar som kan fungera för deras verksamheter. En motordriven flotte skulle exempelvis fungera för både surfbrädor och massage. Den måste flyttas med jämna mellanrum, precis som den ambulerande ”glassbåten”, men med den logistiken på plats så skulle nog inte ens ett yogapass på stranden kunna stoppas av Länsstyrelsen.
Eller varför inte utöka verksamheten med en ambulerande bastuflotte för lite kyliga dagar eller kvällar. Och kan man bygga en bastuflotte så kan man nog även bygga en badtunna på en flotte. Bara att låta fantasin skena för att hitta nya verksamheter att placera på olika flytande vattenfarkoster.
På engelska brukar man säga ”the sky is the limit” (himlen är gränsen) men på Sudersand och andra stränder, som Länsstyrelsen fått upp ögonen för, är det stranden som är gränsen. I vattnet strax utanför själva stranden verkar fantasin kunna flöda fritt. I alla fall innan man gör en djupare undersökning runt de regler som gäller för andra verksamheter än försäljning av glasspinnar.
Men då det är det fritt fram för ambulerande glassförsäljning i vattnet, så ser jag inte hur andra enkla verksamheter inte skulle ha samma möjlighet.
Innan någon nu sätter båten i sjön för att bedriva verksamheter från vattnet vid våra stränder så uppmanar jag er att göra en grundlig kontroll runt de regelverk som gäller just den verksamheten och det slutliga beslutet lämnar jag med varm hand över till berörda myndigheter, men har du en idé så ta kontakt med de tillståndsgivande myndigheterna och glöm för tusan inte att kolla med ägaren av stranden. För det värsta som kan hända är att du får ett nej.
Men om det är fritt fram så är det inte omöjligt att vi kommer att få se hur vattnet utanför våra populära badstränder fylls av flytande verksamheter då de inte är välkomna på själva stranden.