Det finns par som är så tighta att de knappt behöver prata med varandra. Allt funkar ändå. Men de paren är sällsynta och kommunikation är för de flesta riktigt svårt. Två personer som träffas och diskuterar något har oftast olika syn på vad de kommit överens om, oavsett hur noga man än varit. Under min tid som ombudsman för IF Metall var det en sak som alltid fascinerade mig. Parternas tolkning av kollektivavtalet. Här har vi två parter som tillsammans nagelfar och förhandlar texten i det som till slut blir deras gemensamma avtal. När avtalet sen används lokalt av personer som inte varit med i utformningen blir det självklar olika tolkningar ibland. Men när de olika tolkningarna lokalt även blir olika tolkningar för de centrala parterna inser man rätt fort att kommunikation är svårt.
Detta med kommunikations problem blev också tydligt under måndagens regionfullmäktige då ett beslut i tekniska nämnden, TN, skulle upp till beslut i fullmäktige. Majoriteten och oppositionen hade då helt olika syn på vad som beslutats under mötet på TN. Majoriteten hade stöd i sin tolkning av det som stod i det justerade protokollet, medan oppositionen menade att det blivit fel i protokollet. Ett fel som oppositionens Tommy Gardell (S) tog på sig då han enligt egen utsago borde läst igenom protokollet mer noggrant. Misstag sker och varken Gardell eller någon annan anar ugglor i mossen eller någon konspiration.
Frågan som handlade bland annat om färdtjänsttaxan hade fler otydligheter än protokollet. Det var inte heller skött på rätt sätt då det samråd med Funkisam som skulle gjorts inte blivit av. Något som är betydligt mer upprörande än olika tolkningar av ett protokoll. Nu tog fullmäktige ett klokt beslut och återremitterade ärendet till TN så de kan reda ut sina interna kommunikationsproblem och genomföra det viktiga samrådet.
Att den styrande borgerligheten inte vill samråda eller offentligt skylta med de försämringar av välfärden som nu blir aktuella, i och med sparpaketet på 220 miljoner kronor, är inte speciellt klokt. Att försöka smyga igenom svåra beslut blir värre, då de nästan alltid uppdagas, än att föra en öppen och tydlig kommunikation inför besluten. Här har det nya borgerliga ledarskapet misslyckats helt, hittills. Nedläggningen av förskolan i Stånga sköttes inte bra och borde ha lärt de styrande en läxa, men icke. Nu ser vi att man struntar i samråd, undviker att delta aktivt på viktiga möten och väntar in i det sista med att ge nämndledamöter avgörande information. Exempelvis framkom det under fullmäktigemötet att Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ledamöter inte fått tillgång till förslagen på de tuffa neddragningarna, som nämnden nu tvingas till, förrän en och en halv dag innan mötet där beslut ska tas. Hur förväntar man sig att ledamöterna ska kunna sättas sig in i ett så viktigt och avgörande ärende på så pass kort tid? Nej, om det nya ledarskapet, som skulle råda bot på alla regionens problem, fortsätter med sitt ”låtgå” ledarskap kommer vi få se att regionen står inför ännu större utmaningar när vi går till valurnorna 2022.