Inrikesflyget har sedan rätt lång tid haft stora problem med lönsamhet. Pandemin gjorde det ännu sämre och följderna har vi sett i de rekonstruktioner som både BRA och SAS genomfört.
Som en följda av den rekonstruktion som SAS nyligen genomgått har BRA deklarerade att de skulle lämna Bromma flygplats för att i stället trafikera Arlanda, som underleverantör till SAS.
Att SAS valt att koncentrera sin Stockholmstrafik på Arlanda, inklusive de linjer som trafikeras av underentreprenörer som BRA, gör att någon flyglinje från och till Bromma inte lär bli aktuell på ett tag.
Här på Gotland har beskeden mottagits med irritation och oro. Irritation över att Bromma faller bort som möjlig destination från Visby och oro inför den flygtrafik som SAS ser sig ha ekonomiska möjligheter att bedriva på Visby.
Bromma flygplats, vars tid är, och sen länge har varit, på upphällningen, är, utifrån de personer som hörs i debatten, i det närmaste oersättlig för gotlänningarna. Och visst finns det fördelar med Bromma för de som ska till Stockholm, men det har inte gjort vare sig från eller till för de som inte vill ha kvar en flygplats mitt i stan.
För de som inte gillar Arlanda är det bara att bita i det sura äpplet, eller som BRA:s ägare, Per G. Braathens, säger i en intervju med helagotland.se. ”Det gäller att vänja sig vid att det är Arlanda som kommer gälla i framtiden.”
Kommunikationerna till och från Gotland är viktiga för oss. Inget snack om den saken, men vi kan inte hänga fast som iglar vid en ordning som är på väg att försvinna.
Med det sagt behöver logistiken på Arlanda utvecklas tillsammans med kommunikationerna till och från flygplatsen och det är där vi gotlänningar bör lägga vår energi.
Efter den rekonstruktion som SAS genomgått efter bolagets ekonomiska kris behöver de bygga en långsiktigt ekonomiskt hållbar verksamhet. Då är gotlänningarnas behov av bra kommunikationer av underordnad art. Finns inte ekonomiskt underlag för avgångar ska bolaget inte flyga. Det är helt krasst inte deras ansvar att ta.
Speciellt inte nu när svenska staten lämnat SAS som ägare, men det är ändå flygbolagen som kallas till möten med företrädare för Gotland.
På ett lunchmöte under måndagen diskuterades flygkommunikationerna till och från Gotland. På möte fanns företrädare för BRA och SAS vilka träffade gotländska företagare och politiker.
Från både flygbolagen och gotländska representanter ansågs mötet ha varit positivt. Även om Eva Nypelius (C) menar att ”det finns ännu många frågetecken och mycket att diskutera”.
Jag undrar lite lätt vad det finns att diskutera. Visst att Region Gotland, som har ett ansvar för regional utveckling, träffar företrädare för branscher viktiga för Gotlands utveckling är inget jag är emot, men när det kommer till flygtrafiken till och från Gotland är det ändå marknaden som styr.
Till Helagotland.se säger Anko van der Werff, vd på SAS: ”Vi kommer lyssna på vad Gotland säger, men sen måste vi få det att fungera också. Marknaden ser inte ut som den gjorde förut, och man kan inte förvänta sig att vi ska lösa alla problem”.
De problem som finns där marknaden inte klarar av att uppfylla gotlänningarnas högt ställda krav måste i så fall adresserad till någon annan än marknadsaktörer från SAS och BRA.
Det är en stor skillnad mellan finansieringen av färjetrafiken och flygtrafiken till och från Gotland. Färjan upphandlas med statliga medel medan marknaden helt och fullt styr flygtrafiken. Och då marknaden är dålig på att ta ansvar för något de inte kan få ekonomi i är nästa steg för våra gotländska politiker att uppvakta regeringen med sina krav. Även om jag tror att den SD-styrda regeringen kommer ge Gotland kalla handen även i den frågan.
I debatten om flyget till och från Gotland hörs det även förslag om ett nytt Gotlandsflyg. Jag är skeptisk till om idén att skapa konkurrens genom lågprisbolag är så bra. Jag ser tyvärr ingen långsiktighet i verksamheter som går ut på att enbart pressa priser och det vi behöver är just en långsiktig hållbar kommunikation med flyg till och från Gotland.
Den långsiktigheten får vi bara om staten går in på liknande sätt gjorts för ett antal Norrlandsdestinationer, och tar sitt ansvar också för Gotland, nu när marknaden sviker.