Så är fallet i flera andra kommuner också, vilket så klart blir krångligt i retoriken. När ska man vara för och när ska man vara emot?
Tyvärr har S&M på gotlandsbänken i riksdagen valt att inte använda det lokala samarbetet för att få kraft bakom gotlandsfrågorna på riksplanet.
Jo, det är skillnad på riks- och kommunalpolitik men gotlandstrafiken, elkabeln, infrastrukturen på ön samt finansieringen av den gotländska välfärden är frågor som går över partipolitik och där politisk oenighet inte sätter några hinder i vägen.
Lite dubbla budskap kan det också bli när Kristdemokraterna lokalt anklagar Centerpartiet för att skrämmas när de protesterar mot Tidöregeringens förslag på angiverilagar. En kritik som kommer från i stort sett alla håll men där KD väljer ut just Centerpartiet.
Samtidigt som de rasar över Centerpartiet skriver de själva under på ett yttrande där en enig regionstyrelse kräver undantag för välfärdens medarbetare, exakt den oro som Centerpartiets företrädare Eva Nypelius och Johan Malmros framförde i en insändare.
På tal om KD och C, hur gick det med där "nya landsbygdspartiet". Man hade ju ganska så hög svansföring inför valet och hur man ansåg sig utmana Centerpartiet i just landsbygdsfrågorna. Vilka förslag har man kommit fram till för landsbygden sedan lanseringen av Bondeförbundet KDB?
Att förutsätta att alla som bor i svenska landsbygder är bönder är en inställning som Centerpartiet lämnat sedan länge men visst är alla frågor gällande lantbruket viktiga.
Hur mycket har man fått igenom i regeringsställning? Jag menar man har ju till och med ministerposten.
Jag erkänner villigt att jag kan ha missat utfallet av Bondeförbundet KDB:s landsbygdspolitik.
Hur högt landsbygderna på Gotland är prioriterade är frågan. I veckan ska två motioner behandlas i regionstyrelsen gällande förutsättningar och stöd för landsbydgsuveckling.
Den ena från 2016 och den andra från 2018. Båda inlämnade av Centerpartiet (Eva Gahnström samt Gunnel Lindby och Eva Gahnström).
Det är en orimligt lång handläggningstid för i grunden två enkla motioner. Den ena föreslog att inrätta en tjänst eller funktion som kunde ha landsbygdens villkor som ett övergripande fokus. Den andra motionen krävde en checklista för landsbygdssäkring av politiska beslut.
Sedan 2018 har Region Gotland en landsbygdsstrateg.
Dessa motioner krävde alltså fem respektive sju års handläggningstid.
Den 18 september ska motionerna behandlas vid höstens första sammanträde med regionfullmäktige. Men det mest spännde vid det möte blir hur många tomma stolar det kommer att bli av Sverigedemokraternas åtta.
Enligt uppgifter är partiet nu nere på plats 16-19 på sin valsedel vilket skulle betyda att Clas Strid, Håkan Lilja, Irene Magnusson och Reber Kala Min Shareef blir ordinarie ledamöter. Tre av dem har representerat partiet i fullmäktige förut medan Irene Magnusson blir ett nytt namn på SD-bänken.
Om strömmen av avhopp skulle fortsätta klarar man sig ändå ett bra tag då det finns 42 namn på SD:s kommunlista.