När krisen drar fram måste kreativiteten flöda hos våra företagare. Annars riskerar företaget att dras med i den konkursvåg som lär komma. Jag kallar det för att coronasäkra sin verksamhet. Som jag nämnde i går är den ekonomiska kris vi nu ser inte orsakade av en brist på pengar i samhället. Detta gör också regeringen alltför att motverka. Krisen handlar i stället om ett förändrat köpbeteende. Då måste man som företagare hitta nya vägar till sina kunder, för det är ju inte de varor och tjänster man saluför som blivit förlegade. Men viljan finns hos de flesta att rädda den service som man inte nyttjar nu men vill kunna nyttja efter coronakrisen. På TV vädjade en person jag tappat namnet på, men som var knuten till någon företagsorganisation, att det är nu som personer med bra lön och säkra anställningar ska använda sina pengar till konsumtion.
I går uppmärksammades jag på en facebooksida där gotländska företag kan informera om de erbjudande dem har i dag där du bland annat kan betala i dag, men använda senare. Företag kan på samma sida visa erbjudanden som kan skickas till kunden. Facebook sidan är ett fantastiskt initiativ, men varför skulle det krävas en kris och en fastlänning för att hitta den här lösningen. Varför har inte den gotländska näringen en egen gemensam försäljningsportal på webben? Varför finns det inte ett "Gotlando", eller varför är det existerande "Gotlando" inte mer känt?
När kunderna inte kan komma till affärerna måste affärerna komma till kunden. Många handlare har redan skapat olika nya koncept och många av dem som inte hade utkörning har fixat det. Liknande utveckling har skett inom restaurangbranschen. Men samtidigt har den gotländska taxirörelsen och andra företag som fraktar gods stora problem. Varför inte skapa ett samarbete mellan handeln och ett taxibolag eller ett speditionsföretag?
Lantbrukare signalerar att de kan få en stor brist på arbetare. Samma risk har Region Gotland sett inom sjukvården. Region Gotland har, precis som många andra regioner, gått ut och bett personer med vårdutbildning att höra av sig om de är beredda att hoppa in vid en eventuell personalbrist, och många har nappat. Vissa kommuner och regioner har till och med startat upp snabbutbildningar för akutsjukvård. Här kan LRF haka på trenden och söka efter personer med kunskaper som passar deras medlemmars verksamheter. Då de råvaror som lantbruken producerar är livsviktiga för oss borde staten ställa upp med resurser till utbildning och andra eventuella ökade kostnader som tillkommit på grund av coronakrisen.
Pengarna finns i samhället, men företagare måste hitta nya vägar till sina kunder. Då borde kreativiteten flöda som aldrig förr, men gör den det?