31 dagar har nu gått sedan valet och Kristerssons försök att bilda regering har inte varit framgångsrika. Hittills, är väl bäst att tillägga. Han har precis slagit rekord i lång regeringsbildning för färdiga regeringsalternativ.
Den minnesgoda kommer säkert ihåg regeringsbildningen 2018 som krossade tidigare rekord i form av antal dagar. Den är längst men då fanns det efter valdagen bara ett färdigt regeringsalternativ, vilket föll samman under försöken att bilda regering med stöd av SD.
Precis som efter årets val utropade sig Ulf Kristersson som vinnare efter valet 2018. Vi vet hur det gick. Först 134 dagar efter valdagen fanns det en ny regering på plats med Stefan Löfven som statsminister. Nu är läget annorlunda och det regeringsunderlag som Kristersson gick till val på har fått en majoritet av mandaten i riksdagen. Utifrån Kristerssons tydliga försäkran under valrörelsen om att hans regeringsunderlag var klart och överens har det gått förvånansvärt lång tid.
I Sverige brukar regeringsbildningen inte ta mer än en vecka. Den regeringsbildning som innan 2018 hade tagit längst tid i modern tid var 1979 då det tog 25 dagar. Kristersson har nu passerat den milstolpen och närmar sig sakta 2018 års rekord. Senare i dag, om ni nu läser detta på morgonen, vet vi om Kristersson lyckats få ihop sin regering denna gång. Då är det inte omöjligt att vi har en ny regering på plats i början av nästa vecka, och rekordet från 2018 får stå kvar i historieböckerna.
Att Kristerssons vallöfte, om ett färdigt regeringsalternativ, inte riktigt visat sig stämma är inte bra i det läge som landet befinner sig i. Det finns många saker som en ny regering redan borde ha tagit hand om, och nu hopar sig frågetecknen kring vad deras vallöften egentligen var värda.
Löften om sänkta bränsle- och elpriser får dröja, då regeringsbildningen drar ut på tiden.
Kampen mot gängkriminaliteten verkar delar av regeringsunderlaget redan abdikerat från. Det som var ett av högerpartiernas tyngsta löften, att bekämpa gängbrottsligheten, har SD:s partisekreterare och nyblivna ordföranden i justitieutskottet, Richard Jomshof, redan tonat ner. I en intervju med Sveriges Radio säger han: ”Det blir inte lätt. Det här är en process som kommer att ta många år.” Undrar hur många av deras väljare som uppfattat den inte helt obetydliga detaljen under valrörelsen.
Om Kristersson får ihop sitt regeringsunderlag kommer de få det jobbigt att hålla samma höga tempo som Morgan Johansson gjort som justitieminister. Även om högerpartierna påstått att det inte hänt något på de åtta år Johansson haft uppdraget, har det ändå producerats över 200 regeringsuppdrag, propositioner, kommittédirektiv och promemorior.
Dessutom har polisen, åklagarmyndigheten, domstolarna, kriminalvården med flera tillsammans fått 50 procentiga ökningar av sina resurser. Från omkring 38 miljarder kronor till omkring 57 miljarder. Och då tvingades Löfven och Andersson först att sanera landets ekonomi efter det underskott Reinfeldt och Borg lämnade efter sig. Nu kommer Kristersson till dukat bord och fulla visthusbodar, om han nu hittar dit.
Jag hoppas för landets bästa att vi snart får en regering på plats och att den regeringen blir framgångsrik i bekämpandet av den grova brottsligheten. Men jag är skeptisk till att Kristersson och hans gäng är rätt för att göra det jobbet.
Jag hoppas jag har fel, men det som behöver göras nu är att minska nyrekryteringen och där har jag inte sett några kloka förslag från de högerkonservativa.
Men innan el- och bränslepriserna kan åtgärdas och innan brottsligheten kan bekämpas, måste Kristersson få ihop en regering, vilket inte visat sig vara så lätt som det påståtts under valrörelsen.
Förtydligande
I bildtexten till gårdagens ledare hade partibeteckningen på Eva Nypelius (C) ramlat bort. Jag beklagar det inträffade och eventuella missförstånd kring Nypelius politiska hemvist.