Kritik och falska påståenden står oemotsagda

Debatten inför och efter politiska beslut blir ofta ensidig och ibland enfaldig.

Debatten inför och efter politiska beslut blir ofta ensidig och ibland enfaldig.

Foto: Eva Bofride

Ledare2020-02-07 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det finns mycket som förvånar mig när det gäller den lokala samhällsdebatten.

Som att så få deltar i den och hur vissa påståenden får stå oemotsagda trots att de är både felaktiga och vilseledande.

Den senaste tiden har gotländska socialdemokrater skrämt upp halva Gotlands befolkning med hur privata aktörer kommer att fullkomligt rasera gotländsk äldreomsorg om de skulle få uppdraget att driva några av våra särskilda boenden. 

Långt innan frågan ens behandlats politiskt i socialnämnden har man hamrat på med sin skrämselpropaganda. En anställd på ett av de berörda boendena har de särskilt lyckats skrämma upp och i flera insändare har det påståtts att inga som helst krav kommer att ställas på de privata aktörerna. Och om det ställs några krav så gäller de bara en kortare tid, sen kan de göra som de vill.

Vårdföretagarna har bemött Håkan Ericsson (S) som är den som mest enträget målat ut de privata aktörerna som oseriösa, giriga och allmänt farliga att anlita för uppdraget.

"Det är bekymmersamt att politiker sprider vilseledande information som kan bidra till oro både bland äldre, anhöriga och medarbetare inom äldreomsorgen" skrev Anna Bergendal, näringspolitisk expert äldreomsorg vid Vårdföretagarna, nyss i en replik på Håkan Ericsson.

Därefter radade hon upp fakta som gång på gång visar att det inte finns några större skillnader och om de finns är de inte sällan de till privatas fördel. Kommunal har en egen sektion för medlemmar som jobbar i privata företag och har även de försäkrat att det inte finns några större skillnader i villkoren för anställda.

Jag har upprepade gånger frågat efter konkreta underlag för Socialdemokraterna orättfärdiga påhopp på de privata aktörerna. Som mångårig ledamot i socialnämnden borde Håkan Ericsson ha fog för det han påstår och inte minst, ha agerat för att stoppa dem som redan driver boenden på ön.

Är det Attendo som driver det nya boendet på Terra Nova han menar? Det som han själv invigde alldeles nyss efter att en S-ledd socialnämnd gett uppdraget till dem?

Är det Norlandia i Katthammarsvik? Eller Attendo i Burgsvik? Är det Hattstugan i När?

När socialnämnden först i går behandlade ärendet var tjänstemännens förslag att sex av tio boenden skulle upphandlas. Det var alltså inget politiskt förslag utan det som förvaltningen sett var det bästa alternativet. 

När politikerna diskuterat och röstat landade beslutet i att man väntar med Pjäsen och Roma medan man går vidare med Hemse äldreboende och Iliansgården i Hemse.

Ett annat beslut där man helt misslyckats med kommunikation och förklaringar från politiken är hanteringen av besparingarna på Folkhögskolan. Även här har massiv kritik framförts, den mesta fullt relevant i mina ögon, men från nämndens ledning är det tyst.

Besparingarna i Fårösund och Hemse är kanske små i miljoner räknat med konsekvenserna för samhällena väldigt stora. 

Beslutet fattades under hård tidspress trots att det knappast var något akut behov av snabbhet. Inga alternativa besparingar har diskuterats än de två pest eller kolera-alternativ som rektor lade fram. 

"Kan man ändra ett dåligt beslut" var ämnet för ett möte i Fårösund i veckan och det vore verkligen läge att testa detta just i hanteringen av folkhögskolorna.