Bisarr kritik från Ungern

Ungerns kritik mot en utbildningsvideo från UR säger mycket om tillståndet i landet.

Ungern hotar att dra ut på Sveriges Nato-ansökan en gång till.

Ungern hotar att dra ut på Sveriges Nato-ansökan en gång till.

Foto: Denes Erdos/AP/TT

Ledare2023-09-20 11:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En svensk utbildningsvideo har hamnat högt uppe på den politiska agendan i Ungern. Balázs Orbán, parlamentsledamot och politisk redaktör till premiärminister Viktor Orbán, har fördömt ett videoklipp från Utbildningsradion (UR) som beskriver Ungern som ett odemokratiskt land. Han skriver i ett inlägg på X, gamla Twitter, att ”handlingar som dessa kommer att göra framtida förhandlingar utmanande”. Han refererar här till Sveriges utdragna process där Turkiet och Ungern länge vägrat att acceptera Sverige som medlemmar i Nato.

De parallella Nato-processerna har länge kantats av löften som inte hållits och vaga krav. Visst bygger en försvarsallians på ömsesidigt förtroende, men att förhala en Nato-anslutning för att någon sagt elaka saker om ens land i en obskyr utbildningsvideo för flera år sedan är extremt småsint.

Men har videon rätt i sak eller är den bara menad som en illasinnad attack mot en oskyldig regering?

15/9 2022 antog EU-parlamentet en resolution om Ungern efter långtgående kritik mot landets demokratiska fundament. I resolutionen identifierade parlamentet tolv punkter där landet brast i EU:s krav. Regeringen hade stiftat lagar som minskade domstolars självstyre, begränsade den fria forskningen, försvårat pressfriheten, hotat minoritetsskydd, begränsat yttrandefriheten med mera.

Det är minst sagt inte helt utan grund som UR har gjort en video kritisk mot Ungern. Om Balázs Orbán är en sann demokrat så skulle han välkomna alternativa perspektiv. I sitt vädjande till svenska politiker att inte tillåta att man talar illa om hans land verkar han inte ha förstått att svenska politiker inte har inflytande över vad UR producerar eller om detta material används i undervisning.

Det är inte förvånande att en ungersk politiker förväntar sig att den svenska regeringen har pli på sina medier och skolor. Ungerns regering har visat sig mycket effektiv i sin styrning av både tidningar och skolväsende. 2016 lades oppositionstidningen Népszabadság ned under mystiska omständigheter. Det skedde i en tid då tidningen gjort många regeringskritiska reportage och många höll Fidesz ansvariga för nedläggningen.

Att kritisera Sverige för att inte använda odemokratiska metoder för att förhindra att ett annat land kallas odemokratiskt är både skrattretande och avslöjande. Den här historien lär bara bli ett ytterligare kapitel i gisslandramat med den svenska Nato-anslutningen.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.