Konkurser har drabbat bland annat Backyard, Kasai, Toftagården, Restaurang Meza, Tocar Madera, Baksidan och Matkafé Öster.
Backyards konkursförvaltare har säkert en relevant poäng, när han menar att den konkursen delvis beror på sviterna av covid, på att man inte har hämtat sig från det man förlorade under pandemin. Det gäller säkert också flera av de andra drabbade restaurangerna. Under det gamla bondesamhället var det ofta våren efter vintern som var den svåraste och mest svultna tiden. När det började spira var det som mest tomt i matkällaren.
Tidningen Hotellrevyn var inne på samma förklaring, när den i oktober skrev om hur konkurserna ökar i restaurangbranschen, jämfört med 2023.
Vlasta Valan är data scientist på kreditupplysningsföretaget UC och hon sade till Hotellrevyn att:
– Före pandemin öppnades många restauranger som inte hann vara verksamma så länge innan restriktionerna kom. De företag som funnits längre har mer motståndskraft.
Just UC skriver för övrigt på sin hemsida att antalet företagskonkurser ökade med sex procent under december. Värst var det inom hotell- och restaurangbranschen, där konkurserna ökade med 62 procent jämfört med december föregående år.
Så det är alltså inte bara på Gotland där många krogar har tuffa tider. Men det kan ju ändå finnas anledning att bekymra sig över vad konsekvenserna för ön. Branschen är ju ovanligt viktig på Gotland, om man jämför med andra regioner.
Jag tror inte det finns så stor anledning till oro, om inte obestånd råkar drabba just ens egen favoritkrog. Restaurangbranschen är en tuff och trendkänslig bransch där omsättningen är hög i den meningen att etablerade restauranger försvinner medan nya tillkommer. Och det tycks inte råka något minskat tryck på den gotländska marknaden för restauranglokaler där man kan starta nya verksamheter.
Backyards konkursförvaltare har goda förhoppningar om att hitta någon som vill starta nytt efter Backyard i befintliga lokaler med befintlig utrustning. I Visbys innerstad råder sedan länge en trend där butiker försvinner och inte sällan uppstår istället restaurangverksamhet i någon form i butikens ställe. Vad gäller detaljhandeln finns det större anledning att känna oro för själva branschen. Restauranger konkurreras inte ut av näthandel med skräp från Kina.