Detta kommer öka tryggheten både för Polisen och för dem som blir föremål för ett ingripande.
Att det tagit sådan tid för denna satsning att komma på plats är svårt att förstå. Redan 2018 startades ett pilotprojekt, där 700 poliser i regionerna Syd och Väst utrustades med kameror. Detta projekt har sedan växt i takt med att det visat sig vara ett framgångskoncept. Men nu är det äntligen dags att satsa på det fullt ut. 400 miljoner kronor ska spenderas på såväl kroppskameror som andra övervakningskameror som kommer fördelas över landet.
Det kommer utgöra en trygghet för enskilda poliser. Vissa aktivistgrupper framför återkommande anklagelser om Polisens övervåld. Ofta med också vinklade videofilmer, där man endast ser polisernas ingripande – som kan innefatta våld – men inte vad som föranledde det. Detta har försvårat polisers yrkesutövning och har bidragit till att misstänkliggöra rättssystemet. Att det nu kommer finnas tydligt bevismaterial lär förhoppningsvis leda till att poliser känner sig skyddade mot osakliga anklagelser, och tryggare i att utöva sitt yrke.
Men visst finns det även fall där poliser agerar fel. Ibland väldigt grovt. Som till exempel de två poliser i Malmö som nyligen dömdes till fängelse efter att ha brutit sig in i en berusad mans lägenhet och misshandlat honom, för att sedan dikta ihop en lögn om att mannen dödshotat dem för att motivera deras agerande (SR 21/6). För offret hade kameror också utgjort ett skydd, och förhoppningsvis avskräckt dessa två poliser från att alls göra honom illa.
Det bör här noteras att de allra flesta poliser gör ett väldigt bra jobb och införande av kroppskameror inte bör ses som ett tecken på bristande tillit. Polisen har ett mycket tufft arbete, med en grov kriminalitet som ökar i både omfattning och brutalitet. De har svåra arbetsförhållanden, de är underbemannade och deras arbete kräver ofta snabba avvägningar.
Allt detta utöver den mänskliga faktorn innebär att det ibland kommer begås misstag. Men även här är kroppskameror faktiskt hjälpsamma, eftersom de gör det lättare att särskilja ett misstag från den illvilja som vi såg hos de två poliserna i Malmö. Därtill bör polisens särskilda befogenhet att ingripa med tvång mot medborgarna följa med ett särskilt ansvar.
Det finns exempel från bland annat USA som visar att kroppskameror leder till säkrare polisarbete. Enligt vissa studier har mängden våldsamma ingripanden minskat med hela femtio procent, även om siffrorna på dessa fluktuerar mellan studierna och polisens våldsanvändning i Sverige inte kan jämställas med USA. Men kontentan är detsamma: Kroppskameror har många gånger fungerat, och det är troligt att det även skulle fungera här.
Så låt oss glädjas över att detta nu implementeras till hösten, såväl för våra poliser som för alla de som oroar sig för polisers påstådda egenmäktighet. Nu kan de alla känna sig lite säkrare.