(Det här är en ledare från Gotlänningens ledarredaktion, oberoende centerpartistisk).
Region Gotland Kulturplan 2021-2024 är nu ute på bred remiss för att antas av fullmäktige den 15 juni.
Parallellt med remissrundan har en mindre debatt om konstmuseet poppat upp i Gotlands Allehanda. Marita Jonsson, Körsbärsgården, inledde med ett starkt angrepp på länsmuseet i allmänhet och museichefen Susanne Thedéen i synnerhet.
Det är svårt att förstå det höga tonläget för den som inte är insatt i vilka kontakter som förevarit och vilka besked som där lagts fram.
Marita Jonsson verkar misstänka en dold agenda i beslutet att stänga konstmuseet för renovering. Hon skriver att "museichefen antyder problem med ventilation och uppvärmning, oklart hur". (Reds kursivering)
Marita Jonsson fick sedan uppbackning av Helena Andreeff Laurin, ordförande för Galleri Gotland, som i en artikel i GA konstaterar att länsmuseets agerande har lett till "kulturskymning".
"Många gotlänningar misstänkte dock att det var ett svepskäl" skriver Bo Madestrand i en krönika i DN om att museet angav renoveringsbehov för att stänga konstmuseet. Den dåliga ekonomin skulle vara orsaken och "Vad är då lättare än att fimpa den samtida konsten?".
Den nedlåtande tonen kanske är välförtjänt om man vet mer än man berättar, annars är den bara just nedlåtande.
Gotlands Museum jobbar efter tre olika scenarier: renovering och återöppnande i befintliga lokaler, utspridning av utställningarna i andra lokaler eller att ha verksamheten i Fornsalens lokaler. Om man bestämmer att byta lokaler utreds möjligheten att sälja fastigheten på S:t Hansgatan. För detta krävs regionens tillstånd.
I regionens förslag på kulturplan talas om det kontroversiella i att utanför Visby är lokalkapaciteten för scenkonsten större än behoven medan det i Visby är tvärtom.
Det är inte så lite provocerande att konstatera att trots att vi har en scen med plats för 1 000 personer i bästa läge vid Almedalen, så saknas en scen för scenkonst. Ett bevis på att en fysisk scen inte betyder att den är tillgänglig.
Det kostar väldigt mycket pengar att hyra den. För kommersiella större uppsättningar är det inget problem men för den ickekommersiella konsten är det inget alternativ. Sen är jag inte jätteinsatt men misstänker att en scen för musik, teater och dans kan ha andra behov än de som ligger bakom kongresshallens konstruktion.
I planen nämns Holmen som ett alternativ värt att titta på när området ändå ska ses över. Även här är man som ickeinsatt privilegierad att önska utan trista insikter om varför ens önskningar är omöjliga.
Hela Holmen skulle kunna bli ett fantastiskt centrum för konst och kultur. En scen i silon borde ge häftiga möjligheter till olika lösningar. En konsthall i delar av övriga byggnader där redan en unik musikstudio finns att samarbeta med.
Önska kan man som sagt, när man inte vet alla förbehåll, svårare är att önska fram en finansiär. Enligt planen finns tankar om samarbete med Uppsala universitet och det borde finnas fler som vill vara med och medverka så att åtminstone scenkonstlösningen kommer på plats.