Kulturkrig på riktigt i Slovakien

Att en regeringschef i ett demokratiskt land skjuts på öppen gata hör inte till vanligheterna.

Robert Fico, fotograferad i februari.

Robert Fico, fotograferad i februari.

Foto: Petr David Josek

Ledare2024-05-20 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Utrikeskrönika

Men Slovakiens Robert Fico är inte heller en vanlig premiärminister. Till exempel tvingades han år 2018 avgå efter att två journalister som avslöjat kopplingar mellan honom och den italienska maffian hittades mördade i sitt hem. Hans avgång öppnade för en period av reformer och arbete mot korruption i Slovakien.

I höstas gjorde Robert Fico comeback. Hans viktigaste vallöfte var att stoppa stödet till grannlandet Ukraina. Hans kampanj byggde på rysk propaganda. Bland annat hävdade Fico att Ukrainakriget startade då ukrainska fascister började att mörda ryska barn. Enligt opinionsundersökningar tror mer än hälften av den slovakiska befolkningen att det var västländerna som startade kriget.I valspurten i höstas kan Ficos parti ha varit först i världshistorien med att använda AI-producerad så kallat deep fake för att vinna demokratiskt ett val. Filmklipp spreds där Ficos huvudmotståndare, socialliberalen Michal Šimečka, hördes samtala med journalister om att köpa röster från den romska minoriteten samt att chockhöja priserna på öl.

Robert Ficos vänsternationalistiska SMER-parti kunde efter valet bilda regering genom samarbete med ett socialdemokratiskt utbrytarparti och ett rent högerextremt parti. I regeringsställning har Fico fjärmat sig från väst och närmat sig Putin. Hans regering har stoppat vapenförsändelser till Ukraina och försämrat villkoren för ukrainska flyktingar. Han har också odlat kontakterna inte bara med Ryssland utan också med Viktor Orban i Ungern. I EU har han verkat för att lyfta ekonomiska sanktioner mot slovakiska medborgare som har kopplingar till Putin.

Inrikespolitiskt har han lagt ned mycket av det arbete som inletts mot korruption och försökt att öka kontrollen över media och domstolar. Receptet känns igen från andra länder där Ryssland fått inflytande. Men det som kanske sticker ut mest är att Robert Fico har fortsatt att driva ett kulturkrig i regeringsställning. Han och hans regeringsvänner har återkommande anklagat media för att skapa en hatisk stämning och söndra landet. Ord som liberal och vänsterliberal har gjorts till skällsord. Regeringsmedlemmar har kallat presidenten Zuzana Čaputová, som är feminist och klimataktivist, för landsförrädare och amerikansk agent.

Redan i de första kommentarerna har Ficos samarbetspartners i regeringen sagt att liberal media ytterst ligger bakom attentatet. Risken är att attentatet tas som förevändning för att nu ytterligare slå ned på oberoende journalistik och att ta hårdare kontroll över rättsapparaten.

Det får inte ske. Slovakien hör hemma i det demokratiska väst. Landet är med i Nato och EU. Bratislava ligger väster om Stockholm. De liberala och demokratiska krafterna i Slovakien måste känna att de inte är bortglömda.

GA

Detta är en utrikeskrönika från Gotlands Allehandas ledarsida,