Laestadius: "Därför behöver Ebba Busch inte avgå"

Under fredagen meddelade Ebba Busch att hon accepterar ett strafföreläggande om grovt förtal.

Ebba Busch hoppas kunna lägga husaffären bakom sig och fortsätta framåt.

Ebba Busch hoppas kunna lägga husaffären bakom sig och fortsätta framåt.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ledare2021-07-03 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Politiker är människor, och eftersom det händer att människor begår brott, kan naturligtvis politiker vara föremål för utredning och åtal. Trots detta kan man inte beskriva det som annat än ovanligt att en partiledare på sociala medier rättframt berättar att hon tar emot ett strafföreläggande om grovt förtal med 60 dagsböter som straff. 

På Instagram skriver Ebba Busch: “En rättegång skulle ligga minst ett halvår fram i tiden, kanske mer. Den tiden har jag inte, det är inte min prioritet. Om jag då måste betala böter för att ha kallat en spade för en spade så får det vara så.”. Busch hänvisar till att hennes tid istället bäst spenderas genom att leda Kristdemokraterna och tjäna ett land som har betydligt mycket större problem än hennes egna. 

Samtidigt passar hon på att kritisera den svenska lagstiftningen kring förtal. “I Sverige kan även sanningen vara förtal. I andra länder fungerar det inte så, men vi befinner oss i Sverige och här gäller svensk lag.”. Då får man anta att KD till hösten motionerar i riksdagen om en förändrad förtalslagstiftning, eftersom partiledaren mellan raderna skyller på Sveriges orimliga förhållningssätt mer än erkänner sitt eget snedsteg.

Risken när en förtroendevald begår brott, oavsett straffskala, är att fokus skiftar från partiets politiska förslag, till att enbart handla om en enskild persons handlingar. Den vanliga krishanteringsstrategin för (de flesta) riksdagspartier är därför att direkt uppmana den som är misstänkt för brott att ta en timeout i väntan på förundersökning, åtal och eventuell dom. Om den förtroendevalda vägrar brukar det inte ta lång tid innan den är utesluten ur partiet och därmed inte längre ett problem.

Det är en underdrift att säga att Buschs husaffär är solen som allt annat fått snurra runt. Under de senaste månaderna har KD knappt lyckats få ut ett enda förslag genom bruset. Även opinionssiffror och förtroendet för partiledaren rasade i början av året när allmänheten först fick ta del av turerna kring husköpet och den äldre mannen som ångrade försäljningen.

Det är ändå KD-ledarens tydlighet, passion och patriotism gör att förtroendet fortsatt är starkt för henne. För att leda ett kristdemokratiskt och konservativt parti idag behöver partiledaren vara modern. Att Ebba Busch ger detta besked visar på en viktig förmåga - att vara en modern partiledare, som trots hennes ideologi inte blickar bakåt.

Att acceptera ett strafföreläggande handlar till syvende och sist om mediehantering. Det är skickligt gjort av Ebba Busch.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.