Mitten av svensk politik skulle vara Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Att Centerpartiet är det parti som faktiskt kan tänka sig samarbeta med flest partier är något som medlemsbasen är trygg med. Framför allt är både medlemsbas och väljare trygga med att inte samarbeta med ytterkantspartierna. Särskilt viktigt är det att hålla Sverigedemokraterna utanför inflytande i Regeringskansliet och i budgetprocessen.
Annie Lööfs linje är, trots omtyckt inom det egna partiet, kritiserad av statsvetare och politiska kommentatorer. Det är förståeligt. Det är bara C som kan tänka sig en regering där potentiellt både M och S skulle ingå. Det är bara C av de borgerliga partierna som fortfarande drar en röd linje mot SD. Hur ska hon få ihop det, särskilt om hon själv aspirerar på statsministerposten?
Samtidigt har en växande kritik börjat höras inom C. Det är Centerpartiets Ungdomsförbund och studentförbundet Centerstudenter som satt ner foten, och deras medlemmar är eniga. Centerpartiet måste sluta flörta med Stefan Löfven. Centerpartiet ska fortsatt vara ett tydligt borgerligt parti och alltid i första hand söka stöd för en Alliansregering.
I både Skåne och Stockholm har en “grönblå koalition” bestående av Allianspartierna och MP regerat under den senaste mandatperioden. Effekten är att miljö- och klimatarbetet har hamnat i fokus, samtidigt som en ansvarsfull ekonomisk politik förts och valfrihet i välfärden behållits. Hälften av svenskarna oroar sig för klimatförändringar. För unga är klimatfrågan den allra viktigaste.
Under Miljöpartiets tid i regeringen har de gång på gång blivit överkörda av socialdemokrater. Det var inte förrän Januariavtalet slöts som MP faktiskt tydligt kunde peka på vilka reformer de fått igenom. Det krävdes ett par ansvarsfulla centerpartister som i en förhandling ville att alla inblandade skulle få känna sig som vinnare.
Den senaste tiden har vi hört partiledaren Ulf Kristersson säga att “vi kan samarbeta med alla partier”. Om det är sant och om målen i Parisavtalet fortsatt är viktiga, borde Annie Lööf och Centerpartiet förespråka att Allianspartierna inför valet (2021 eller 2022) söker stöd hos MP för att bilda en regering med fokus på klimatkrisen. Det skulle vara, för att referera till Annie Lööf, att bidra till en konstruktiv lösning. Och kanske skulle unga äntligen känna att politiker tog klimatkrisen på allvar.