Just detta p-piller är förutom ett preventivmedel också ett läkemedel som används för att lindra smärta från sjukdomen endometrios. Sjukdomen innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmodern. Detta kan leda till stora smärtor vid menstruation. Ungefär en av tio kvinnor lever med sjukdomen, som ofta benämns som en osynlig kvinnosjukdom.
Anledningen till att Qlaira är restnoterat är för att det råder brist på p-pillrets aktiva substans. Den senaste prognosen för när produktionen kommer i gång igen är i maj 2022. Alla som tidigare tagit Qlaira riskerar nu att behöva byta behandling eller stå ut med sin kroniska smärta. Omkring 200 000 personer har endometrios i Sverige.
Givet den allvarliga situation som nu uppkommit är det välkommet att politiker börjar ta tag i frågan. Tidigare i somras presenterade Centerpartiet en rapport och förslag för att stärka kvinnovården i Sverige. I rapporten, som bland annat bygger på statistik från Sveriges kommuner och regioner (SKR), statliga utredningar och forskning, slås fast att det finns systemfel i sjukvården som drabbar kvinnor negativt.
Det handlar om att sjukvården har för lite kunskap om kvinnors anatomi, fysiologi och hur den kvinnliga kroppen påverkas av sjukdom. Dessa brister leder till vårdskador som hade kunnat förhindras. Felbehandling, långa väntetider och feldiagnostiseringar är mycket vanligare bland kvinnor än bland män.
Förutom kön påverkar också utbildningsbakgrund vilken vård individen får. Kvinnor med enbart grundskoleutbildning och kvinnor som är födda utanför Sverige är exempelvis den grupp som i lägst utsträckning går på efterkontroller vid förlossning. Utrikesfödda kvinnor uteblir oftare än andra från mammografikontroller. På lång sikt påverkar detta vilken chans det kan finnas att rädda liv.
Det presenterades flera förslag till lösningar för att råda bukt med den systematiska ojämställdheten inom sjukvården. Bland annat vill Centerpartiet inrätta ett nationellt forskningsprogram för att uppmuntra forskning om sjukdomar som särskilt drabbar kvinnor. Dessutom ska Myndigheten för vård- och omsorgsanalys följa upp och löpande analysera ojämställdhet inom hälso- och sjukvården.
Det är bra med långsiktiga åtgärder för att förebygga ytterligare systemfel och förhoppningsvis identifiera och avhjälpa de som redan finns. Den nu akuta bristen på läkemedlet Qlaira belyser återigen detta systemfel. Jag hoppas därför att fler partier ansluter sig till Centerpartiets förslag och att problemet med ojämställd vård får mer uppmärksamhet.
Liksom sjukvården behöver läkemedelsindustrin också identifiera brister och systemfel som drabbar kvinnor hårdare än män. Under kommande månader kommer tiotusentals, kanske hundratusentals, kvinnor att lida av sin kroniska sjukdom.
Jag kan inte undgå att fundera på saken genom mina feministiska glasögon. Om det hade varit män som drabbades av sjukdomen endometrios och varit i behov av detta läkemedel, hade man då låtit detta hända?