Det är enbart en röst som avgör om riksdagen i dag väljer Stefan Löfven till statsminister. Det är den tidigare vänsterpartistiska riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh som kan bli den 175:e rösten till fördel för Löfven.
För sin röst har hon begärt att en önskelista med åtta punkter ska genomföras. Det är unikt för en svensk regering att behöva förhålla sig till enskilda riksdagsledamöters krav, i alla fall från en enda partilös sådan. Men här står vi nu. Eftersom extra val till varje pris vill undvikas och eftersom partierna som tidigare låg till grund för Januariavtalet inte längre kan bilda majoritet, hänger omröstningen på Amineh Kakabaveh.
Vilden Amineh Kakabavehs kravlista innehåller förslag inom flera sakpolitiska områden. Ungefär hälften av punkterna kan det antas finnas en faktisk majoritet för i Sveriges riksdag. Kakabaveh kräver att religiösa friskolor stoppas, att skatten för pensionärerna med lägst inkomst tas bort, höjda statsbidrag till kommuner och regioner samt en utvärdering av Sveriges arbete för integration och mot hedersförtryck. Detta borde inte vara kontroversiella punkter.
Resten av önskelistan är, om den skulle genomföras, utom rimlighetens gränser för att Centerpartiet fortsatt ska kunna stötta Löfven. De sista punkterna går direkt emot vad som tidigare avtalats och genomförts i Januariavtalet. Det handlar om en återinförd värnskatt som redan avskaffats genom Januariavtalet (en självfinansierande reform, inga skatteintäkter förloras på sikt). Vinstjakten i välfärden ska stoppas och punkt nio i Januariavtalet som handlar om just att inte arbeta för vinstförbud i välfärden ska strykas.
Jag tycker, som Kakabaveh, att det finns vissa problem med friskolor i Sverige. Problemet är däremot inte vinsten de kan göra, utan att det fortfarande finns oseriösa skolaktörer. Brevlådeföretag ska inte bedriva skolor och detta borde verkligen debatteras mer.
Kakabaveh vill också att Stefan Löfven ska återinföra fastighetsskatt för miljardärer. Det kan vara bra att känna till att det i Sverige finns cirka 200 personer som räknas som miljardärer. Tydligt blir det, att hennes krav inte handlar om någonting annat än klassisk vänsterpopulism och plakatpolitik i strävan att förbjuda rikedom och hårt arbete. Om Centerpartiet genom minsta tendens skulle acceptera att Löfven mötte Kakabavehs krav från vänsterkanten så är det faktiskt bättre med extra val.
Man ska ha respekt för att Amineh Kakabaveh är folkvald. Hon sitter, precis som alla riksdagens ledamöter, på ett personligt mandat. Trots att hon inte längre tillhör något parti har hon fortfarande ett förtroende från sina väljare att förvalta.
Men även Centerpartiets riksdagsgrupp, liksom resten av underlaget för att Stefan Löfven ska kunna släppas igenom som statsminister i dag, har ett förtroende att förvalta. Vyn från Kakabavehs luftslott är säkert vacker. I den politiska verklighet vi nu befinner oss i kan det dock aldrig bli något Kakabaveh-avtal.