Romina Pourmokhtari (L), klimat- och miljöminister, fick stor uppmärksamhet när hon i en intervju i Dagens Industri kritiserade en enskild ung och framgångsrik entreprenör: Influeraren, programledaren och företagsledaren Bianca Ingrosso.
Det är inte bara anmärkningsvärt att en minister öppet kritiserar en enskild företagare, att hon dessutom gjorde det med argumentet att Bianca Ingrosso borde ta mer ansvar för klimatet och använda sin plattform för att vara en förebild för minskad konsumtion och högre miljömedvetenhet, är ganska magstarkt.
Det är en åsikt man kan ha men kanske inte i egenskap av att vara minister och ha väldigt mycket mer makt över dessa frågor än Bianca Ingrosso.
Med det sagt finns det mycket vi som enskilda konsumenter borde tänka på.
Här ska inte kastas någon sten i glashus, jag älskar att konsumera, inte för konsumerandets skull men för alla fina, funktionella och nödvändiga saker man får när man konsumerar.
Det ger en tillfredsställelse som jag är säker på att jag delar med många andra. Men det är fult att erkänna att man gillar att shoppa.
Något jag däremot känner både obehag och dåligt samvete för är de gånger jag lurats att köpa något som har alla tecken på att vara från ett svenskt företag för att sedan få ett paket från Kina. Jag är van att vara kritisk och källkritisk men när allt är kodat som svenskt så är det lätt att bli lurad.
Jag är inte ensam om att lägga pengar på kläder och prylar. Sedan 50-talet har våra konsumtionsmönster ändrats radikalt. Då gick mer än hälften av lönen till mat, dryck, kläder och skor.
I dag är andelen för samma saker drygt 20 procent av hushållens konsumtion.
Vi lägger ungefär lika mycket pengar på transport som på rekreation och kultur. (Källa SCB)
Vi står inför den månad som brukar vara årets mest intensiva när det gäller att köpa saker. Köpfesten inleds med Black Friday och toppas med julhandeln fram till den 23 december.
För första gången på länge räknar handeln med en nedgång, efter tio år med positiv försäljningsutveckling förväntas julhandeln i år minska med tre procent, vilket motsvarar 2021 års försäljningsnivå.
Det är dock inte främst för att rädda klimatet utan för att vi inte har råd. Inflation och prisläge gör att vi tvingas tänka mer på varje inköp vi gör. Miljön och klimatet får en minskad belastning som en sorts bonus.
Ytterligare en faktor som triggar oss att konsumera är hur lätt det är att låna för konsumtion. Nyligen rapporterade Konsumentverket om en undersökning som visade att många inte förstår att det är lånade pengar man handlar för när man köper varor på delbetalning.
Det handlar inte bara om brist på kunskap utan framför allt om att handeln vill att vi ska tolka det så, som att vi bara delar upp betalningen, av ren vänlighet och generositet från handelns sida.
Det brukar sällan fungera att få människor att ändra sitt beteende genom att känna skuld och skam. Det finns heller ingen anledning. Däremot borde vi alla tänka mer på vad och hur vi handlar.
Lägst odds för vad som blir Årets julklapp 2023 har pizzaugnen. Är det ett tecken på medvetenhet – bättre baka själv än köpa – eller bekvämlighet – vi behöver ännu en köksattiralj och vi har råd.
Det är frågan.