Sista gången vi kunde ses på plats under Almedalsveckan var sommaren 2019. Efter en nästan två år lång pandemi är det äntligen dags att ses fysiskt på plats igen. På många sätt kan Almedalsveckan ses som demokrati i sin renaste form, då vem som helst kan delta i olika typer av samtal och seminarier samt träffa företag, politiker och organisationer. För en politiknörd är veckan en otroligt viktig del av sommarplanerna. Tidigare år har veckan hotats av nynazister, men det är hög tid att ta tillbaka det demokratiska utrymmet.
Almedalsveckan har länge varit politikens och samtalens Mecka med mingel, samtal och tal. Det var längesedan vi sist sågs på plats och en vecka som skulle gå i demokratins anda blev till en vecka fylld av oro, hat och hot. Detta då NMR fick tillstånd att demonstrera och befann sig på plats under veckan 2019. Detta drabbade bland annat civilsamhället väldigt hårt, då RFSL mottagit hot och hat och valde att ställa in. Ideella organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter på olika sätt kunde inte längre garantera sina medlemmar och anställdas säkerhet och en del valde att inte delta överhuvudtaget. Andra befann sig på plats, men med en viss oro. Att säga eller twittra sådant som tidigare hade varit självklart blev nu ett medvetet val, där förföljelse och hotfulla e-mail kunde bli konsekvensen. Att NMR dessutom fick tillstånd för att demonstrera var en stor besvikelse för många.
NMR valde att filma fotografera personer som under veckan uttryckte sig för mänskliga rättigheter och mot nazism och rasism. Vad de sedan gjorde av bilderna och videorna är oklart. Det hela var oerhört obehagligt. Motreaktioner i form av komedishow och mångfaldsparad visade att människor var villiga att stå upp för mänskliga rättigheter och inte tänkte backa på grund av hotbilden. Modet och viljan att kämpa är något som vi ser på många håll runtom i världen. Inte minst nyligen i Oslo. Trots masskjutningen vid en gaybar och trots den inställda Pride-paraden på inrådan av polisen, valde hundratals människor ändå att tåga och stå upp för HBTQ-personers rättigheter.
Men ska människor verkligen behöva vara modiga? Egentligen inte. Det ska inte behövas i en demokratisk stat. Människor ska inte behöva vara rädda för att uttrycka åsikter om allas lika värde i ett forum som syftar till att öka deltagandet i svensk politik.
Det minskade utrymmet för civilsamhället leder onekligen till ett krympande demokratiskt utrymme. Extremhögern har nämnts som ett av de hot mot flera grupper inom det svenska samhället, som Freedom House Index har rapporterat. Att folk inte vågar befinna sig inom samma område som NMR är därmed ett stort problem och egentligen borde inte få tillstånd att demonstrera. Samtidigt så vinner de om vi inte befinner oss där. För det är precis det de vill.
Deras handlingar kan inte ses som någonting annat än ett hot mot demokratin. Därför känns det extra fint att vi äntligen kommer få vara på plats igen för att ta tillbaka det demokratiska utrymme som NMR hotat. Även om förra årets digitala Almedalsvecka öppnade upp för fler personer runtom i landet, som vanligtvis inte hade tagit sig till Visby. Fler kunde delta i större utsträckning. Men det är ändå något speciellt med att kunna träffas på plats och återta det demokratiska samtalet.