Kyrkans budskap klingar falskt i högerpartiernas öron

Man vet inte riktigt om man ska skratta eller gråta när högerdebattörer anklagar kyrkan för att vara vänstervriden.

När omsorgen om de svagaste och om Skapelsen klassicifieras som högerpolitik är det inte kyrkan som förändrats utan politiken.

När omsorgen om de svagaste och om Skapelsen klassicifieras som högerpolitik är det inte kyrkan som förändrats utan politiken.

Foto: Johan Nilsson / TT

Ledare2023-04-13 05:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Först ska sägas att ja, det finns en poäng i att ifrågasätta hur vänsterpolitik i vissa sammanhang anses vara detsamma som objektivitet.

Organisationer och intressen som samverkar för att påverka från vänster ses som behjärtansvärda och naturliga medan arbetsgivarorganisationer eller intressen till höger beskrivs som onda krafter som vill manipulera och otillbörligt tillskansa sig fördelar.

Olika företrädare för kyrkan kan uttrycka sig i politiska frågor som kan ifrågasättas. Men det gäller företrädare som lutar sig åt både höger och vänster.

Men när högerdebattörer ska analysera den påstått partipolitiska vänstervridningen av medier, institutioner och kyrkan, ja då blir det ibland komiskt på gränsen till tragiskt.

Tidningen Dagen, som bildats ur pingströrelsen och på ledarplats står för en kristen värdekonservatism, har gjort en undersökning för att kolla hur det är med Svenska kyrkans påstådda vänstervridning. 

Tidningen har tagit 20 olika ställningstaganden som företrädare för kyrkan publicerat i olika sammanhang, alla rörande migration, klimat och bistånd, och låtit de politiska partierna instämma eller ta avstånd.

Här tar vi en paus och låter budskapet sjunka in.

Människor på flykt, människor som svälter, planetens överlevnad.

Känns ämnena igen? 

Kanske beror det på läsarens eventuella minnen från konfirmationen eller närvaron i en kyrka vid nån av våra älskade högtider som ofta firas där. 

Flyktingar, naturen och människor i nöd är lite av kyrkans affärsidé. Oavsett vilken kyrka du anser är den rätta.

Bland annat förfasade sig Gotlands Allehandas ledarsida åt dessa bevis på kyrkans vänstervridning. Ledarskribenten Mathias Bred skriver att: "De konservativa partierna har minst stöd att hämta i Svenska kyrkans olika budskap".

Jag drar samma slutsats som den så kloke förre ärkebiskopen KG Hammar som i tidningen Dagen kommenterar undersökningen så här:

"Jag tycker att det vore mer skrämmande att tillhöra ett parti som upptäcker att man inte alls är i samklang med vad kyrkan tycker. Man kan vända det här mot sin egen tro: Är jag mer präglad av det parti som jag tillhör och dess ideologi än min kyrkliga tradition?".

KG Hammar anser också att det är lite typiskt att debatten om höger och vänster enbart handlar om Svenska kyrkan. 

"Det finns inga alternativ om man tillhör en kyrka än att värna de svaga, säger han. Om det nu blivit vänster är det mer en politikens kris än kyrkans kris".

KG Hammar gör också det självklara tydligt: man behöver inte stå politiskt till vänster för att kämpa för de utsatta. 

Men att kyrkan tar ställning mot att de svagastes rättigheter ska försämras och när själva Skapelsen hotas av miljöförstöring då innebär det inte att kyrkan tar partipolitisk ställning utan att kyrkan är kyrka.

Längst bort från kyrkans kärnbudskap, enligt tidningen Dagen, står Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Jag måste erkänna att jag inte blev förvånad.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.