Länsrådet arbetsbefrias men det fick vi inte veta

Om Anneli Bergholm Söder inte har lust att jobba när vi närmar oss valborgsmäss så behöver hon inte. Det talade landshövdingen tyst om.

Länsrådets överenskommelse med Länsstyrelsen på Gotland om arbetsbefrielse.

Länsrådets överenskommelse med Länsstyrelsen på Gotland om arbetsbefrielse.

Foto: Katarina Hedström

Ledare2024-10-12 06:01
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag tar ett varv till om uttåget för det kritiserade länsrådet Anneli Bergholm Söder. För jag gillar inte att bli blåst. Och vi blev blåsta på sanningen om hur uppgörelsen mellan henne och arbetsgivaren, Gotlands länsstyrelse, faktiskt ser ut.  

Hörde ni landshövdingen säga att länsrådet arbetsbefrias från den 22 april 2025?
Jag gjorde det inte. Hörde inget om att det bara var ett sexmånadersuppdrag hon fått. Den officiella versionen löd att hon ”erbjudits och tackat ja till ett nationellt uppdrag”. 

I pressmeddelandet från länsstyrelsen önskade landshövding Anders Flanking henne ”all lycka till” och uttryckte att hennes erfarenhet både från MSB och från åren som länsråd kommer att vara till stor nytta i länsstyrelsernas gemensamma kris- och beredskapsarbete. 

– Jag är glad över förtroendet och ser fram emot att ta mig an de nya arbetsuppgifterna. Jag kommer finnas kvar på Gotland och fortsätta att ha min fysiska arbetsplats i länsstyrelsens lokaler på Visborgsområdet, men arbeta på nationell nivå, sade Anneli Bergholm Söder i samma pressmeddelande.

Ingen av dem verkade tycka att vi behövde veta att länsrådet inte behöver gå till jobbet – om hon inte vill – mellan den 22/4 2025 och den 31/8 2026. Därefter upphör anställningen vid länsstyrelsen på Gotland. Arbetsbefrielsen gäller under förutsättning att det inte pågår något utlån av henne efter den 22 april nästa år.  

Om hon inte vill bli utlånad, som en annan biblioteksbok, till länsstyrelsen i Västmanland så behöver hon inte. 

”Överenskommelse om personallån bygger på frivillighet” från Bergholm Söder, står det. 

Ok. Det ställer ex-länsrådet inför dilemmat att välja: Vill du jobba och tjäna 90 000 kronor i månaden. Eller vill du inte jobba? Men tjäna 90 000 kronor varje månad ändå? 

Låter verkligen inte som grå lunk i någon elefantkyrkogård med arbetsuppgifter som man kan både ha och mista. Det blir ju hopp och lek. Fri lek. I 16 månader. Om Anneli Bergholm Söder inte gillar arbetsuppgifterna som följer med omplaceringen kan hon åberopa paragraf 2 i sin deal med hövdingen och säga typ: Jag vill inte. 1 440 000 kronor senare är samtliga mellanhavanden mellan Länsstyrelsen Gotland och arbetstagaren slutligt reglerade den 1/9 2026. 

Landshövdingen bör inte ha hunnit glömma vad de skrivit under på, för bläcket på överenskommelsen kan nätt och jämt ha torkat när länsstyrelsen gick ut med nyheten att ”länsrådet Anneli Bergholm Söder får nationellt uppdrag”.

För arbetsmiljön och arbetsron på länsstyrelsen på ön är det kanske värt varenda krona om arbetsbefrielsen leder till att var tionde anställd återfår schvung i stegen och känner att de kan resa sig ur de skor de känt sig nedtryckta i, genom det ledarskap som nu gått ut genom dörren. Men nog hade vi tålt att höra hur upplägget såg ut; sex månaders jobb för att utveckla länsstyrelsernas beredskapsarbete, sedan arbetsbefrielse tills förordnandet går ut om ett par år. Rak kommunikation om villkoren hade bättre signalerat att arbetsgivaren hanterat arbetsmiljöfrågan och hittat en lösning som var bra för alla. Men nu hade ju omplaceringen inte med kritiken att göra. Fick vi veta.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.