Larm från äldrevård ska tas på stort allvar

Speciellt i verksamheter som medborgare är beroende av och utlämnade till är det alltid viktigt att ha koll på kvaliteten och att vid behov vidta åtgärder.

Denna läkare vid ett skånskt sjukhus är ovidkommande för texten, men det är inte larmknappen han trycker på.

Denna läkare vid ett skånskt sjukhus är ovidkommande för texten, men det är inte larmknappen han trycker på.

Foto: / TT

Ledare2022-01-21 05:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Personal vid Hemse äldreboende har slagit larm om vad de ser som brister i verksamheten, vilket man kunde läsa om i torsdagens GA. Det är verkligen illa att de sett sig tvungna att göra detta, men det är å andra sidan bra att de haft modet att göra det. Det hade varit ännu värre om de fortsatt arbeta i en verksamhet som de inte tycker lever upp till kraven, men tigit om det på grund av rädsla eller missriktad hänsyn.

Agneta Pettersson, verksamhetschef, vidgår att men haft problem under de drygt tre månader som Attendo hittills ansvarat för driften.

– Bristen på personal är det största problemet. Vi kan fylla vakanserna med timvikarier, men då har vi inga vikarier att sätta in vid sjukdom.

Det är inte egendomligt att man i inledningen kan få problem när man tar över, när många tidigare anställda försvinner ur en svårrekryterad verksamhet i samband med skiftet. Även Regionen fick problem när den tog över driften av Pjäsen. Men drygt tre månader är en lång tid i en verksamhet som de boende är helt beroende av.

På Folkbladets ledarsida i GT beskriver Erik Fransson det som att regionledningen genomfört en "utförsäljning" av äldreboenden i Hemse. Det är inte korrekt. Regionen äger fortfarande äldreboendena, men har handlat upp driften av dem.

Jag är inte säker på hur genomförbart det är, men kanske hade en försäljning långsiktigt varit bättre. Jag har tidigare skrivit om att den bästa driftformen för äldreboenden är de genuint privata äldreboenden som kan arbeta långsiktigt och där man slipper andra upphandlingar än av ramavtal. Då slipper man uppslitande regimskiften.

Därför var det så olyckligt att Regionen valde att behandla äldreboenden med ramavtal ytterst styvmoderligt, när det under pandemin uppstod ledig kapacitet i äldrevården. De som beviljats särskilt boende har förvägrats att välja privata äldreboenden med ramavtal, för att Regionen i första hand ville fylla sina egna verksamheter.

Men situationen för äldreboendena i Hemse är vad den är, grundförutsättningarna är givna, och nu gäller det att de brister som finns i verksamheten åtgärdas skyndsamt. Agneta Persson menar att Attendo är i en inkörningsperiod och att problemen inte är lösta "förrän till sommaren". Om hon med detta avser problem som är kännbara för de boende, så är det inte acceptabelt. Attendo är en stor koncern som borde ha musklerna att undsätta verksamheter med problem och samtidigt skydda sitt goda namn.