Lås in politikerna för att hitta långsiktiga lösningar

Ideologiskt skiljer det sig mycket mellan våra olika politiska partier. Men vad skulle hända om de alla tvingades samarbeta under en mandatperiod utan att kunna skylla på varandra?

Vad skulle hända om alla politiker låstes in och tvingades samarbeta under en mandatperiod utan att kunna skylla på varandra?

Vad skulle hända om alla politiker låstes in och tvingades samarbeta under en mandatperiod utan att kunna skylla på varandra?

Foto: Yvonne Åsell/TT

Ledare2024-03-05 18:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vi är många, många som inte är fast i nån partipolitisk lojalitet eller sammanhang och som är innerligt trötta på politikernas taktiska spel på riksplanet. Politiker vill så klart Sveriges bästa även om de har olika lösningar. Det förstår de flesta.  

När partierna nu försöker hitta lösningar för regionernas svåra läge, framför allt gällande sjukvården, visar sig tyvärr deras allra sämsta sidor.

Det är viktigare att sabla ner på varandras insatser än att lösa problemet. För det är varken Ulf Kristersson eller Magdalena Andersson som ensamma är ansvariga för läget, det är de båda tillsammans, plus konsekvenserna av pandemi, inflation och prisökningar.

Tänk om de kunde visa samma uppriktiga önskan om landets bästa gällande vården, som de gjorde när det handlade om ansökan om Nato-medlemskapet.

I detta härad finns enligt mig en stor del av förklaringen till Sverigedemokraternas framgångar. Oavsett vad man tycker om deras politik (och det gör man) så står de för den oavsett hur vinden blåser.

De har talat om massinvandring sedan 1988, oavsett hur stor eller liten invandringen är. I deras ögon har den alltid varit för stor och det är inget de hymlar med. Att deras lösningar alltid utgår från en idé om att olika kulturer och nationaliteter inte ska blandas, och det faktum att hela välfärden skulle haverera om deras politik genomfördes, är en annan sak.

Tidöpartierna lovade mycket inför valet. Det gemensamma var utgångspunkten att många problem skulle lösas bara Sveriges statsminister inte längre hette Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet beskriver nu hur Sverige fullständigt raserats efter att Tidöregeringen tog över för ett och ett halvt år sedan. Man känner igen tongångarna från den gången Stefan Löfven 2014 vann valet genom att mata in i väljarnas medvetande att "Sverige hade gått sönder".

När det sedan inte blev nån större skillnad med Löfven i regering var det svårt att plötsligt övertyga allmänheten om att Sverige var lagat.

De allra flesta i vårt land har det bra. Det råder ingen utbredd fattigdom. Det är svåra tider men det beror inte på att regeringen eller näringslivet vill ha det så. Ingen vinner på att bygga upp motsättningar och sanningar som bara håller över nästa val.

Regeringen skjuter nu till 6 miljarder, till regionerna som en tillfällig förstärkning för 2024. Gotlands del av dessa pengar blir knappt 40 miljoner. Tillskottet betyder dock inte att man kan strunta i att se över sina kostnader.

Det är därför välkommet att regeringen tillsätter en "effektivitetsdelegation för hälso- och sjukvården" och en särskild regiongranskningsfunktion med fokus på ändamålsenligt resursutnyttjande, kostnadseffektivitet och effektiviseringspotential. 

Sen tycker jag att vi låser in alla partier i ett påtvunget samarbete under minst en mandatperiod för att lösa vårdens långsiktiga organisering och finansiering. Under samma tid måste man också komma överens om en skattereform anpassad till vår tid, samt en överenskommelse för klimatet.

Vad sägs?

ALLNAKKU

Onsdag 6 mass: Åirnsnapars dag. I visan om massgaistn talas det om åirnsnapar bla, blåfrusna örsnibbar. Nasnäbben, nästippen, och finggarändar, fingertopparna, är andra kroppsdelar som lätt blir iskalla.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.