Under maj kom beskedet att staten skulle säkerställa med ett så kallat omställningsstöd, för att hjälpa de företag som drabbats hårt av coronakrisen. Beslutet var att 39 miljarder skulle fördelas mellan företag vars nettoomsättning minskat med 30 procent eller mer under mars och april i år. Tanken är i grunden god, men inte tillräcklig. Ett bevis på det är situationen besöksnäringen befinner sig i för tillfället.
Enligt branschorganisationen Visita har besöksnäringen tappat 81 miljarder kronor under de senaste sex månaderna i förlorade inkomster. Det är en minskning av omsättningen på runt 51 procent i jämförelse med samma period under 2019. Det är en utveckling som kan komma att beröra många, inte minst de cirka 170 000 svenskar som jobbar med turism.
Inte minst här är frågan aktuell. Enligt statistisk från SCB hade Gotland cirka 28 000 gästnätter under maj månad, vilket är en minskning med runt 50 000 från samma månad förra året. Det är en negativ förändring som inte går att bortse från, speciellt inte eftersom regionen har många företag vilka är beroende av turism.
13 juni upphävdes förbudet mot resor över två timmar, vilket erbjuder goda förutsättningar för bättre statistik under sommarens resterande månader. Gotland ser traditionellt en pik av besökare under juli månad, vilket säkerligen kommer att vara fallet även i år. Det betyder inte att turistnäringen kommer att återhämta sig helt från den tuffa våren.
Problematiken med omställningsstödet är att de månader som täcks in, inte utgör besöksnäringens högsäsong. Många företag är beroende av de intäkter som skapas under sommarmånaderna. Det går inte att sia om framtiden, men en sak går att konstatera. Staten måste vara beredda på att ge omställningsstöd för fler månader än mars och april, om man vill ge besöksnäringen en chans.
Detta blir särskilt viktigt, eftersom en avvägning mellan den pågående pandemin och företagens överlevnad måste göras. Ur ett perspektiv måste vi hoppas på att många besöker Gotland eftersom det är en förutsättning för uppehällen. Samtidigt finns risken att besökare tar med sig ytterligare fall av corona. Det är därför essentiellt att staten fortsatt tar ett aktivt ansvar för att stötta upp de branscher som faller mellan stolarna på grund av den rådande situationen.
Att staten investerar i krisande näringar är en investering för framtiden. Om inte majoriteten av de företag som idag drabbas av den pågående pandemin hålls flytande, kommer notan för samhället bli stor. Förmodligen betydligt större än de 39 miljarder som hitintills garanterats för omställningsstöd.