Än en gång: de som inte kan välja ska inte straffas

Bränslepriserna kommer förmodligen upp till diskussion i dag när Centerpartiet på Gotland möts för distriktsstämma. Om inte på agendan så runt kaffeborden.

Oskar Broström kräver att politikerna agerar. Många instämmer.

Oskar Broström kräver att politikerna agerar. Många instämmer.

Foto: Jenny Nilsson

Ledare2022-03-12 05:34
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Glappet mellan dem som bestämmer och dem som räknar ekonomiska tapp i miljoner verkar oöverstigligt. Behovet av akuta insatser är också det akut.

En som drabbas hårt är Oskar Broström. Han förklarade i gårdagens GT om hur hans företag, Broströms Gotland AB, förlorat tre miljoner på tio dagar när kunder bokade av jobb.

Företaget utför gräv- och byggjobb. Något som kräver stora maskiner vilka kräver mycket bränsle, oftast diesel. Precis som i lantbruket där man inte kan driva ett modernt rationellt jordbruk utan stora och bränsleslukande maskiner.

"Vi kan inte köra lådcykel, vi måste använda grävmaskin" konstaterar Oskar Broström och de flesta får nog en direkt association till ett visst politiskt parti.

Med Miljöpartiet ute ur regeringen finns det alla möjligheter att besluta om snabba åtgärder. De flesta partier inser trots allt problemet. De kan dock inte, som Oskar Broström, helt vifta bort att kriget påverkat priset. Men den största skillnaden om man ser till andra länder är ju Sveriges höga skatter på bensin och diesel. Priser som de flesta privatpersoner kan hantera med lite planering som att ta cykeln istället.

Vissa företagare kan inte välja. Valet står istället till slut mellan att fortsätta eller lägga ner innan man går i konkurs. Något måste göras och det går ju att fatta beslut som gäller tillfälligt och som inte helt bryter upp den struktur vi har och har av en anledning.

Nu måste det bli slut på tal och tid för att agera.

Kraftiga sänkningar av skatten, inte för alla rakt av, utanför dem som inte kan välja. Som måste köra sina grävmaskiner, traktorer och båtar. 

Reduktionsplikten infördes i bred politisk enighet och innebär att andelen förnybara bränslen som blandas in i bensin och diesel stadigt ska öka. Tanken är att den svenska tillverkningen av biobränslen samtidigt ska växa så vi på sikt slipper beroendet av andra länder.

Monterar vi ner denna modell så minskar incitamenten rejält för att detta ska ske, mycket för att osäkerheten blir stor om vad som ska gälla på lång sikt. 

Vi kan inte tänka bort vare sig kriget eller klimatkrisen men vi måste kunna ta beslut nu som samtidigt även minskar risken för just krig och ett ändrat klimat. 

Det är oacceptabelt att politiker eventuellt ser en möjlighet att hellre ha detta som en valfråga än att fatta beslut nu för att lösa den akuta krisen.

 *     *     *

Blev konfunderad när Erik Fransson på Gotlands Folkblad i går kritiserade regionens satsningar för att möta behoven nästa sommar. Han tyckte det var dumt att detta inte låg i budget. Det gör det ju? Likalydande tillskott för regional service och för enskilda vägar fanns med i såväl Alliansens vinnande förslag som i Socialdemokraternas eget budgetförslag.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.