Lätta arbetsbördan för Kronofogden!

Varför finns det så goda möjligheter att tjäna pengar på att låna pengar till dem som inte borde skuldsätta sig, till hutlösa villkor?

Handlingarna är säkert egentligen digitala, men berget av obetalda skulder är verkligt.

Handlingarna är säkert egentligen digitala, men berget av obetalda skulder är verkligt.

Foto: Pawel Flato/TT

Ledare2022-01-10 05:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag gillar pantbanker. Och inte bara för att de kan bli hygglig tv, som i det amerikanska programmet Pawn stars från en pantpank i Las Vegas.

Kortfristiga lån är väl egentligen sällan någon bra idé att ta, men den som går till en pantbank kan åtminstone undvika att försätta sig i en allt djupare skuldfälla. För att få lånet tvingas man tillfälligt överlämna något som säkerhet, något som man uppenbarligen kan avstå ifrån. Om man misslyckas med att betala tillbaka lånet, så blir man visserligen av med den sak man har pantsatt. Men man blir också av med skulden.

Konsekvenserna av att göra av med mer pengar än man egentligen har råd med blir mycket tydliga.

Det finns betydligt lömskare sätt att skuldsätta sig. Kortfristiga och lätt tagna lån med bristande kontroll och kreditprövning. Lån som gör att fler och fler skulder hamnar hos Kronofogden.

"Svårt att få lån?" frågar en av alla hugade långivare på nästet:

"Hos oss kan du ofta få lån även om du har en betalningsanmärkning."

Ta sms-lån utan ränta, lovar en annan. Men i själva verket kan den bundna årsräntan exempelvis vara nästan 40 procent, och den maximala effektiva räntan över 125 procent. Det är mer än en aning högre ränta än vad man behöver betala för ett bolån i dag. Det är en långivning av ett slag som är rovdrift på utsatta och aningslösa.

SVT rapporterade i helgen om att Kronofogden aldrig tidigare hanterat så stora skulder som i dag, när det gäller skuldsatta medborgare. Det handlar för närvarande om 87 miljarder kronor, vilket är 15 miljarder mer än för fem år sedan. Cecilia Hegethorn Mogensen, som är biträdande rikskronofogde, kommenterade svenska folket växande berg av obetalda skulder:

– Det är ett stort samhällsproblem. Det vi ser driver utvecklingen är det konsumtionssamhälle vi lever i där det finns väldigt lättillgängliga lån, ofta med höga räntor.

Det är nu kring 400 000 svenskar som har skulder som gått till Kronofogden. Och det handlar inte om slarviga statsråd som glömt bort några räkningar som de egentligen har råd med. Visst, det finns en och annan sådan. Men i genomsnitt är det betydligt värre. 87 miljarder kronor fördelade på 400 000 skuldsatta blir nästan 220 000 per skaft, av obetalda skulder som gått till Kronofogden.

Alla har naturligtvis ett eget ansvar för att inte i onödan ta dyra lån de inte har råd med, för att det för stunden är skönt att få tag i kontanter att spendera. Men borde vi inte också kunna minska manöverutrymmet för långivare som profiterar på dem som fattar dåliga beslut?