Det verkade inte som att reserestriktionerna tänkte följas i nån större utsträckning.
Men efter en del uppmärksamhet kring detta, och ett erbjudande om bonus till alla som bokade om sina resor, avbokades en majoritet av resorna och det blev en ovanlig påskhelg.
Både för oss som bor här och för alla som inte kunde komma hit.
I går skulle Folkmyndighetens beslut om sommaren ha kommit. Ett besked som sedan länge aviserats till den 3 juni men som man häromdagen tidigarela till gårdagen. I sista stund ställdes detta in och nu heter det att besked om sommaren kommer "under nästa vecka".
Näringen har själv sagt att hellre ett sent besked, med hopp om ett positivt sådant, än att man ställer in sommaren för tidigt. Men att hatta så här med vilken dag beskedet utlovas, väcker oro och onödig irritation.
Man hade ju med stor sannolikhet bestämt sig när man tidigarela datumen, sen har något hänt, oklart vad, som gett Folkhälsomyndigheten kalla fötter.
Lättnader i restriktionerna för resor inom Sverige skulle vara avgörande för Gotland. I den enkät som regionen gjort bland gotländska företag svarar en fjärdedel, 70 av företagen, att de förväntar sig att inom tolv månader gå i konkurs om inget händer.
Lättnader från 1 juli 2020 skulle betyda så mycket.
Det är svårt att tänka på lättnader i restriktionerna när man tänker på en vanligt turistsommar. Men de flesta andra restriktioner kvarstår, det kommer inte att bli några större evenemang. Man får inte samlas fler än 50 och avstånd ska hållas.
Att öppna för resor hit betyder alltså inte en vanlig turistsommar, det blir en sommar utan konserter och fester på krogen. Utan marknader, utan Almedalen och utan Medeltidsveckan.
En gissning är väl att det i till största delen är sommargotlänningar samt släkt och vänner som kommer att åka hit om det öppnas för ett visst resande.
Det stora problemet att acceptera för Gotland är ju att de resor med bil som tillåts på fastlandet inte omfattar oss. Gällande regler drabbar alltså Gotland på ett helt annat sätt och det är det befogat att kräva specialregler.
Om det är situationen för Gotland som gör att myndigheterna avvaktar så väntar vi mer än gärna några dagar. Frågan har fått uppmärksamhet i riksmedierna de senaste dagarna, så låt oss hoppas.
Samtidigt måste självklart smittskyddet vara överordnat.
Det är verkligen inget lätt beslut att fatta även om Sverige på kort tid verkar ha begåvats med en till synes oändlig mängd epidemiologer och virologer.
* * *
Med anledning av gårdagens ledare om sommaruthyrningen inom Gotlandshem så vet bolaget inte exakt omfattningen, men om man gör en tolkning av enkätsvaren och att de är respresentativa för alla hyresgäster så anser Gotlandshem att det motsvarar maximalt 19 000 uthyrda dygn per år.
Knappt 1 000 svar hade kommit in av totalt 4 000 utskickade enkäter.