Leder corona till socialism eller fortsatt fri marknad?

Kommer coronakrisen visa att den svenska välfärden behöver återcentraliseras eller kommer lärdomen att vara den motsatta: att det är kreativiteten och närvaron av ett delaktigt och vitalt näringsliv som är att föredra?

Leder coronakrisen till en vänstersväng?

Leder coronakrisen till en vänstersväng?

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ledare2020-04-07 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Svaret beror ju på vem du frågar men det är oroande att se så många utan att reflektera vilja dödförklara marknadsekonomin och återföra allt till staten, utan konkurrens. Det vanligaste argumentet är att vi inte har några beredskapslager sedan Apoteks-reformen. Det borde ju kunna lösas på något enklare sätt än att eliminera den kraftigt utökade tillgängligheten och mångfalden av apotek vi vant oss vid.

Kan man tycka.

Men det är som så mycket annat av vänsterretorik, man fastnar i en bild av verkligheten som bara är politisk teori. Som när man inte kan svara på en enda följdfråga om konkreta exempel utan bara radar upp ett allmänt motstånd mot en fri marknad och privata aktörer. Av princip.

Så vad är det man menar nu har bevisat att den "nyliberala marknadsekonomin" har visat sig förkastlig?  Vi har alla hamnat i en kris där fienden slår rättvist mot alla men med väldigt orättvisa konsekvenser utifrån vilka förutsättningar vi har på individnivå. 

Är jag redan sjuk drabbas jag hårt. Har jag inte ett hem att stanna hemma i har jag inget val att skydda vare sig mig själv eller andra.  

Vilka lager skulle vi haft som man menar hade varit relevanta mot corona-viruset?

De finns också ett irriterande hyckleri bland vänstersympatisörer och dess partier. Man har ofta väldigt konkreta och detaljerade förklaringar till att något inte fungerar.  

Vad gäller beredskapslagren verkar problemet främst vara att de försvann under en borgerlig regering. Att vi sedan dess haft rödgrönt regeringsinnehav i sju år utan att någon lagt förslag att återinrätta dem verkar inte vara nåt problem värt att nämna.

Lika lite som det har funnits ett enda initiativ till att återställa jobbskatteavdragen, rut och rot, eller allt annat som man anger har raserat den svenska välfärden. 

Nästa gång någon påstår att jobbskatteavdragen lett till 140 miljarder i lägre skatteintäkter måste det bemötas. Antingen bekräftas att ja så är det, eller dementeras genom att påvisa det som andra påstår att skatteintäkterna tvärtom ökade under samma period tack vare att fler jobbade. 

Det här är påståenden som hela tiden återkommer och som sätter prägel på hela det politiska samtalet. Båda påståenden kan omöjligen vara sanna. Här har medierna ett stort ansvar att inte bara låta båda sidor ge sin syn på saken utan faktiskt kolla vad som gäller.

Kommer corona att leda oss fram till en punkt där valet står mellan fortsatt valfrihet eller en återgång till ett basutbud som tillhandahålls av staten?

Tips: För den som är intresserad av att höra kloka personer diskutera kring detta rekommenderas "Möte med" i SVT där Enna Gerin, biträdande chef för det oberoende fackliga idéinstitutet Katalys, möter Karin Svanborg-Sjövall, vd på marknadsliberala tankesmedjan Timbro, i ett kort med talande samtal.