Lever du i villfarelsen att Sverige bedriver en restriktiv migrationpolitik? Du må vara ursäktad i så fall, för det är något som regeringsföreträdare gillar att framhålla när den vill flörta med väljare som Socialdemokraterna vill ha tillbaka. Men det är inte sant. Inte ens lite grann.
Enligt Migrationsverket fick 94 589 personer uppehållstillstånd i Sverige under fjolåret 2021. Det vanligaste skälet var familjeanknytning, eftersom kraven på egenförsörjning av nykomlingarna är mycket lågt ställda. Därefter var de vanligaste skälen arbetskraftsinvandring och asyl.
Låter det som många? Inte jämfört med innevararande år. Tidskriften Fokus rapporterar att 2022 ser ut att bli ett rekordår för invandringen. Enbart under första halvåret har 86 685 uppehållstillstånd beviljats.
Detta sker i ett land där det råder stort samförstånd om att invandringen varit för stor och att vi helt misslyckats med att integrera nykomlingarna, vilket ger stora samhälleliga effekter både ekonomiskt och kulturellt. Vi får fler och fler utanförskapsområden där alltför många inte lever bara utanför svensk arbetsmarknad och gemenskap, utan utanför svensk lag. Det sker i ett land med bostadsbrist och utbredd trångboddhet, speciellt i hushåll med utrikes födda med bristande ekonomi och låg grad av självförsörjning. Det sker i ett land där skillnaden i förvärvsfrekvens är alarmera stor om man jämför inrikes födda och utrikes födda från länder utanför Europa.
Trots växande befolkningen är Sveriges tillväxt dessutom usel och Sveriges tillväxtprognoser är Europas sämsta.
Arbetskraftsinvandringen är delvis mycket välbehövlig, då det råder brist på många viktiga kompetenser på den svenska arbetsmarknaden. Men reglerna för arbetskraftsinvandring är så konstruerade att det är lätta att missbruka för att ordna arbetstillstånd även till lågkvalificerade migranter. Detta vet alla om och det har varit känt länge. Men ändå kan det fortgå.
Istället utvisas kvalificerad arbetskraft när de eller deras arbetsgivare i något bagatellartat avseende inte levt upp till regelverket.
Självklart vill jag ha ett regeringsskifte, men det känns faktiskt extra angeläget den här gången. Sverige kan inte fortsätta med den oheliga och löst associerade vänsterallians av partier som inte tycks kunna enas om någonting annat än att missköta landet. Vi kan inte fortsätta med en regering som samlar existerande problem på hög – oåtgärdade – samtidigt som den är upptagen med att skapa nya och förvärra de gamla.