I dagsläget är det enbart tillåtet att bygga kärnkraft på vissa platser, Ringhals, Oskarshamn och Forsmark. Detta vill nu Liberalerna förändra och även möjliggöra byggnation på andra platser.
Debatten om den svenska energiföreningen har till och från gått varm en längre tid nu. En debatt som till stor del nu har övergått till en kärnkraftsdebatt. Som i så många andra debatter denna valrörelse verkar partierna mer eller mindre överens om själva sakfrågan och i stället flyttas diskussionens fokus till hur denna utbyggda kärnkraft ska byggas.
Samsynen i kärnkraftsfrågan nådde sin topp under våren. I försiktiga ordalag bytte de två partier som, historiskt sett, varit mest kärnkraftskritiska fot. I april presenterade Centerpartiet en ny klimatsatsning som ska fördubbla den svenska energiproduktionen. I den satsningen ingår att man ska utnyttja befintliga reaktorer fullt ut. I juni var det Miljöpartiets tur att svänga till förmån för kärnkraften. I en intervju med Dagens Industri öppnade Per Bolund för forskningspengar till mindre reaktorer ett löfte om att inte säga nej till ny kärnkraft om de sitter i regeringsställning efter valet.
Liberalernas förslag om 14 nya reaktorer vid vad de kallar strategiska punkter. En av dessa strategiska punkter skulle vara Slite för att förse Cementa med energi. Något som även Moderaterna har föreslagit tidigare. En stor del av problemet med svensk energiförsörjning i dagsläget är överföringskapaciteten. Södra Sverige kan inte ta del av vattenkraften från de norra delarna. När kapaciteten på kärnkraften har minskat har det då inte funnits någon reglerbar kraft i södra Sverige som kan ersätta till exempel vindkraft när det inte blåser.
Det kan säkert finnas anledning att titta närmare på flera av de föreslagna platserna, men utgångspunkten för utbyggd kärnkraft måste ändå vara att bygga verken på platser som redan har all nödvändig infrastruktur för att kunna hantera alla aspekter av verksamheten. Framför allt på ett praktiskt och säkert det använda bränslet och tillräckliga anslutningar till elnätet.
Med detta förslag försöker Liberalerna lösa problemet med kapaciteten i ledningarna genom att flytta kärnkraften närmare kunderna i stället för att åtgärda de grundläggande problemen med vårt elsystem. För att klara klimatomställningen råder det idag inget tvivel om att vi kommer behöva mer el. Liberalerna kan föreslå hur många kärnkraftverk de vill, men om vi inte löser det grundläggande problemen i energisystemet så kommer det inte att göra någon skillnad.