Liberalerna riskerar Miljöpartiöde

Så kan det gå om partiet börjar driva radikala symbolfrågor i regeringen.

Blåklint i maskrosmask?

Blåklint i maskrosmask?

Foto: Catrin Renlund

Ledare2023-03-28 09:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Riksdagsledamoten Anna Starbrink (L) och ordföranden för Liberalernas sidoförbund HBT-liberaler, Carl Otto Engberg, kritiserade nyligen regeringen (SvD 24/3) för att inte göra det lättare att byta kön. Regeringen skulle nämligen ha lagt fram ett sådant lagförslag den 21 februari, men så skedde inte. 
Starbrink och Engberg tror att det beror motstånd från Sverigedemokraterna, och kräver därför att regeringen i stället samarbetar vänsterut med oppositionen. De bortser dock från att det finns goda skäl att inte gå vidare med de aktuella förslagen.
Könsbyte är en medicinsk behandling för personer som lider av könsdysfori. Alltså ett upplevt främlingskap inför sitt eget kön, då man i stället identifierar sig med det motsatta könet. Tillstånd till juridiskt könsbyte ges som del av behandlingen och fordrar därför en psykiatrisk diagnos. Att ta bort dessa kriterier vore medicinskt oansvarigt.
Ändå förespråkar bland andra RFSL att juridiskt könsbyte enbart ska bero på personers självidentifiering (Expressen Debatt 27/2). Ett utkast till en sådan ändring, där könsbyte skulle ske genom en enkel begäran till Skatteverket, togs fram av den förra, S-ledda regeringen 2021, men skickades aldrig till riksdagen.


Dessa förslag bygger på ett radikalt ideologiskt perspektiv där kön betraktas som godtyckligt. Det anses vara en social konstruktion, som är skapad av samhället. Därför borde vem som helst få byta kön som de vill. Denna syn saknar helt förankring i modern forskning om biologiska skillnader mellan kvinnor och män.
Samtidigt finns flera nackdelar med att göra det för enkelt att byta juridiskt kön. Framförallt för kvinnors rättigheter. I dag får till exempel kvinnojourer neka män tillträde eller anställning, vilket annars skulle utgöra diskriminering. Men om skrupelfria män enkelt kan byta juridiskt kön går sådana skydd att komma runt, vilket Sveriges Kvinnoorganisationer har varnat för (GP Debatt 6/3).
 

Farhågorna är inte hypotetiska. I Skottland pågår en politisk skandal sedan två män som dömts för grov våldtäkt mot kvinnor, placerats i kvinnofängelse efter begäran om könsbyte (BBC 24/2). Liknande har även skett i Sverige, då en man som 2013 styckmördade sin flickvän i Boden, flyttades till kvinnoanstalten Hinseberg efter att ha bytt kön 2019 (Expressen 1/1-2020).
Försök att förenkla könsbyte har mött kraftigt motstånd i många länder på senare tid. Senast ledde skandalen i Skottland till försteministern Nicola Sturgeons avgång. Det beror på att de allra flesta människor inte delar ideologernas syn att kön är en social konstruktion, utan vill bevara kvinnors rättigheter.
 

Vi har redan behövt utstå en mandatperiod då ett litet parti drev igenom sin radikala och impopulära agenda. Det gick varken bra för landet eller Miljöpartiet. Liberalerna bör inte begå samma misstag.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.