Jimmy Loord är regionråd i Kalmar län. Därtill fyrabarnspappa. I ett debattsvep i tidningen Dagens Samhälle oroas han av över den färska befolkningsprognosen från statistikmyndigheten SCB.
Det föds färre barn. Det dör fler människor än det föds nya. Färre invandrar. Fler utvandrar. På sikt riskerar befolkningspyramiden att bli upp och ner och det kommer att ställa till stora bekymmer på arbetsmarknaden, skriver Jimmy Loord och dristar sig till den där lite ovanliga politiska uppmaningen:
– Framtiden går att förändra. Allt som krävs är att invånarna i vårt avlånga land ligger mer, säger han och förklarar lite övertydligt att det är det absolut bästa och trevligaste sättet att bromsa den oroande befolkningsutvecklingen på.
De alldeles för små barnkullarna på Gotland borde väcka samma oro. Gör det nog också. Vi har hört utbildningsdirektören Torsten Flemming säga att skolorna i norra Visby beräknas tappa i runda slängar 600 elever på tio år.
Han föreslog i våras att skolpolitikerna skulle besluta om en översyn av skolorna, eftersom antalet inflyttade barnfamiljer inte blivit det förväntade.
Stenkyrka skola och Polhemskolan i Visby har just nu det gemensamt att det är beslut tagna om att flytta barn därifrån. Det är nog för mycket sagt att kalla det flyttkarusell, för barn brukar ju gilla att åka karusell. Men i vissa klassrum är det en ofrivillig åktur. Den har fått såväl lärare som föräldrar att må illa också. Varför Polhemskolan? De har haft svårt att se att deras, hyfsat nystartade, prisade skola skulle behöva offras. Synnerligen populär och väl fungerande, med spännande profilering mot hållbarhet.
Nej det hjälper inte, när flytt av barn sparar ett par hundra miljoner.
Vuxenutbildningen får flytta in i Polhemskolans lokaler. Regionen slipper ett nybygge. Krass ekonomi styr, men att barnen blir färre, också i Visby, finns där som en klangbotten.
Som för att göra nedläggningsbeslutet mindre dramatiskt talar regionen i sitt pressmeddelande om hur många meter eleverna på Polhemskolan successivt kommer att behöva flytta. Till närliggande Norrbackaskolan är det cirka 350 meter. Flytten ska vara genomförd till 2027/2028, men från och med höstterminen 2025 drar karusellen igång.
I Stenkyrka är det inte skolpolitikerna som flyttar barn. Det gör rektorn. Årskurs sex går redan i Väskinde skola. I januari hänger fyrorna och femmorna på dit, efter att Daniel Hedlund som är rektor på de båda skolorna kommit fram till att han inte kan stå för kvaliteten på utbildningen annars.
– Det blir ingen kontinuitet i undervisningen när det är så mycket vikarier som inte är utbildade som kommer in. Det blir ingen skola av det hela och man tappar fokuset på utbildningen, sade han till Helagotland.
Det är ett hårt beslut för dem som gladdes åt att Stenkyrka skola klarade sig från nedläggning i den förra skolöversynen. Då när Gotlands utvecklingsbolag i samverkan fick ett särskilt treårigt tillväxt- och platsutvecklingsuppdrag av regionen för skolområdena Stenkyrka och Kräklingbo. De skulle skapa förutsättningar för en huvudmålgrupp av unga och familjer med barn att kunna stanna kvar, flytta till och återvända till landsbygden. Känns som motvind för deras arbete att Stenkyrka skola töms på tre årskurser.
Gotlands och Norrbottens län är enligt SCB:s prognos de län där andelen 0–15-åringar väntas vara lägst år 2040, kring 14 procent. I båda länen utgör den åldersgruppen 16 procent av dagens befolkning. På Gotland kommer andelen personer 85 år och äldre vara högst i landet år 2040. Drygt 6 procent av befolkningen, jämfört med dagens drygt 3 procent.
Ligg i.