Det är uppenbart att Destination Gotland är hårt pressat av villkoren i det nya avtalet och att det blir hård priskonkurrens från Gotlandsbåten. För att minska kostnaderna har Destination Gotland skurit ner på personalen så mycket, att personalen nu är apatiska och utarbetade av långa arbetstider och för korta vilotider. Facken måste nu ta i med hårdhandskarna, så att rederiet inte bryter mot lagar och avtal vad gäller arbetstid och arbetsmiljö.
Det är förvånande att rederiledningen vågar äventyra säkerheten för anställda och passagerare genom att pressa personalen så hårt, att de kanske inte klarar en krissituation som brand, storm eller maskinfel. Rederiets hantering av personalen och säkerheten undergräver starkt förtroendet för rederiets säkerhetstänkande.
Det nya avtalet som gäller 2017-2027 ställer hårdare krav på rederiet. De har bundit sig vid i princip samma turlista och tidtabell som idag. De har i sitt anbud angivit att de ska köra med i princip samma fart som nu. De kan inte sänka farten för att sänka kostnaderna.
Det innebär att de är bundna av att ta ut höga priser av resenärer från fastlandet, då dessa priser inte regleras i avtalet. Däremot är priserna reglerade för gotlänningarna, deras fordon liksom för frakterna.
Detta gör, att om Gotlandbåten kommer igång och kör med priser som är 30-40-procent av Destination Gotlands priser för fastlänningar, så blir det en tuff prispress på Destination Gotland.
Därför är DG:s allt tydligare rädsla för konkurrens begriplig. Därför är det inte så kontigt att de gör allt för att få monopol på Visby hamn. Men i den frågan har regionledningen och Åke Svensson varit föredömligt tuff och hävdar det självklara att hamnen ska vara öppen för all trafik.
Destination Gotlands hot om att de tvingas köra betydligt färre turer om de inte får ensamträtt på hamnen som idag, är bara tomt hot. De har i sitt anbud och avtal med staten bundit sig att köra ett visst antal turer. Om så inte sker, måste trafiken omförhandlas eller gå på nytt anbud. Avtal ska hållas och om inte rederiet uppfyller sin del bryts det. Eller möjligen kommer ersättningen att minskas med ett tiotal miljoner kronor om året.
Om Destination Gotland uppfyller det de lovat i avtalet med staten kommer gotlänningarna få bra färjetrafik de kommande åren. Fastlänningarna kan få stora prishöjningar om bränslepriserna stiger. Men kanske Gotlandsbåten kan bli en prispressare som ger fastlandsresenärerna lägre priser.