Facket har inte att göra med hur medlemmarna röstar

En aktuell hovrättsdom sätter fingret på problemet med fackets partipolitiska band.

Transport och IF Metall har båda försökt stänga ute medlemmar som öppet sympatiserar med SD.

Transport och IF Metall har båda försökt stänga ute medlemmar som öppet sympatiserar med SD.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2022-12-10 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Lastbilschauffören Mats Fredlund valdes in som ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Kiruna vid valet 2018.

Det gillades inte av hans fackklubb inom Transport som begärde att Fredlund skulle uteslutas ur facket eftersom man ansåg att hans politiska engagemang i SD stod i strid med vad Transport står för. Förbundsstyrelsen beslutade också att utesluta Fredlund som medlem.

Fredlund stämde facket för beslutet och Stockholms tingsrätt slog fast att facket inte haft stöd i föreningsstadgarna för en uteslutning och målet gick vidare till hovrätten som nu alltså kommit fram till samma sak som tingsrätten.

Alla föreningar har rätt att själva avgöra för vad och vilka man är till. Men enligt domstolen finns det alltså inget i Transports stadgar som säger att man inte får vara med där om man samtidigt är aktiv i Sverigedemokraterna.

Transport skulle kunna skriva i sina stadgar att man inte får sympatisera med SD om man vill bara medlem men med tanke på att en hög andel inom LO-facken röstar just på SD skulle det sannolikt inte vara så klokt.

Facket ska inte bry sig över huvud taget om vilka partier ens medlemmar röstar på. Facket ska av samma skäl inte heller stödja ett parti med medlemmarnas pengar. För lika viktig som rätten att få stödja vilket parti man vill är rätten att slippa stödja ett parti man inte sympatiserar med.

Här är Transport och IF Metall exempel på en dubbelmoral som är ganska osympatisk. Ett fackförbunds relation till sina medlemmar är helt fri från partipolitik. Som medlem skriver du under på fackförbundets stadgar, oavsett vad du tycker och tänker i frågor som inte rör ditt arbete.

Ett citat i TT-artikeln leder till frågor. Mats Fredlund påstår att "Det finns ju faktiskt arbetsgivare som kräver att man måste vara medlem i facket". Detta är en nyhet för mig och lika uppåt väggarna som att blanda in partipolitik i facklig verksamhet. Den som vet vilka arbetsgivare detta gäller får gärna höra av sig.

FULLMÄKTIGE

På måndag är det årets sista regionfullmäktigesammanträde. Där ska bland annat valberedningens förslag till nämnder och styrelser klubbas. Dessa aktiveras som bekant från årsskiftet och det ska bli intressant att se hur alla hundratals poster ska fördelas, i skrivande stund har förslagen ännu inte lagts ut i kallelsen.

Bland förslagen finns också Moderaternas beslut att peta Peter Norman som ordförande i Gotlandshem. Förhoppningsvis ställer någon en fråga till Moderaterna under denna punkt om vad som har hänt? Varför petas bolagets mest kvalificerade ordförande efter bara ett år efter att framgångsrikt lyckats skapa stabilitet och sammanhållning i bolaget? För det handlar om mer än en partiintern fördelning av förtroendeuppdrag.

Från alla jag pratat med hörs samma sak, samstämmiga uppgifter från höger till vänster, om att Peter Norman gör ett väldigt bra jobb.

Har något hänt som ännu inte är känt borde det förklaras, för det är ett totalt obegripligt beslut.

Även om posterna i nämnder och politiska styrelser fattas på måndag så är det bolagsstämman som utser ledamöter i bolagsstyrelsen. För Gotlandshem sker detta i maj nästa år. Så än finns alltså tid för besinning. Eller förklaring.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.