I helgen har det rapporterats hur Sverige i fjol beviljade asyl till 7 200 personer och att detta är det lägsta antalet sedan 2008. Må så vara. Men jag tycker att det är vilseledande och på gränsen till bedrägligt att redovisa denna siffra för sig själv, utan att ge en mer komplett bild av migrationen till Sverige under fjolåret.
För det första stannar ju även många av dem som saknar asylskäl i landet. Antingen med regeringens goda minne, med hjälp av de undantag som erbjudits, eller också håller de sig kvar illegalt eller för att vi inte klarar av att utvisa dem. Somliga har vi koll på att de är här och var de är. Många inte. Vi kan bara gissa hur många papperslösa som uppehåller sig illegalt i Sverige, men det rör sig om tiotusentals.
Vi har en betydande arbetskraftsinvandring. Somliga till högt kvalificerade yrken. Men eftersom vi ställer så oerhört låga krav på arbetskraftsinvandringen, exempelvis en månadslön på 13 000 kronor, så kan en stor del av arbetskraftsinvandringen beskrivas som en väg in för ekonomiska flyktingar. Enligt Migrationsverket fick 15 231 arbetskraftsinvandrare uppehållstillstånd i fjol. Det var ändå en kraftig minskning jämfört med de föregående åren, sannolikt, enligt verket, på grund av den pågående pandemin.
Både asylinvandring och arbetskraftsinvandring orsakar dessutom anhöriginvandring, när familjerna till de som fått uppehållstillstånd kommer till Sverige. I fjol var det 48 752 personer som fick uppehållstillstånd i Sverige för att de var anhöriga till någon/några som har svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige. Det var en rejäl minskning jämfört med föregående år, men det är ju fortfarande inte ett litet antal. Knappt fyra tiondelar av anhöriginvandringen sker till anhöriga som arbetskraftsinvandrat eller fått asyl som flyktingar.
Anhöriginvandringen utgjorde vidare knappt 55 procent av dem som fick uppehållstillstånd, vilket totalt var 88 814 personer under år 2020.
Så har Sverige "stängt gränsen", som det så ofta påstås. Inte precis. Sverige har under en lång följd av år tagit emot en stor mängd migranter, mycket större än vi klarat av att integrera, vilket blivit extra tydligt när en stor del av migranterna saknar grundläggande utbildning. Och i en europeisk kontext är migrationstrycket fortfarande högt mot Sverige. Därför behöver Sverige hårt begränsa immigrationen av okvalificerade under lång tid framöver, om vi ska ha en chans att vända utvecklingen mot ett alltmer segregerat samhälle med ett stort mått av utanförskap och alla de negativa effekter som detta utanförskap för med sig.