Jag skrev i gårdagens huvudledare att politiker vill kunna redovisa stort bostadsbyggande och att man är speciellt intresserade av hyresrätter, och att det då ligger nära till hands att överskatta det egna bolagets, Gotlandshems, förmåga att leverera det man vill ha.
Erik Fransson på Folkbladets S-ledarsida i GT hade i går den stora godheten att illustrera problemet, när han vill sparka Gotlandshems styrelse för att den nu inte anser sig kunna fullfölja existerande planer på nya lägenheter i enlighet med ägardirektiven. Men vilken prioriteringen är det då som han anser att styrelsen borde ha gjort, för att skapa utrymme för nytt bostadsbyggande?
Gotlandshem har ett stort behov – hur stort återstår att se – av att rusta upp, renovera och energieffektivisera befintliga fastigheter. Ska man strunta i detta och låta befintliga fastigheter förfalla för att frigöra en del av det låneutrymme som krävs för att finansiera att bygga nytt?
Ska Gotlandshem sälja ännu fler av de bostadsfastigheter som företaget redan äger? Så skulle man kunna skapa större finansiellt utrymme och samtidigt göra sig av med en del av det uppdämda behovet av renovering. Men sådana försäljningar görs inte i en handvändning.och bör hur som helst föregås av den pågående uppdateringen av underhållsplanen.
Ett tredje alternativ är att Region Gotland utökar Gotlandshems möjligheter till upplåning med regional borgen, utöver det utrymme på två miljarder kronor som bolaget har sedan tidigare. Det har Gotlandshem bett om. Det har Regionen sagt nej till. Rimligen borde Regionen insett att detta begränsade Gotlandshems finansieringsmöjligheter av nya bostadsprojekt.
Erik Fransson skrev i går att:
"Ägarna vill se fler bostäder medan bolagets ledning verkar vilja stoppa alla byggplaner. Ägarna vill att bolaget förvaltar de fastigheter man har, medan bolaget vill sälja ut alltmer av fastighetsbeståndet."
I så fall är det "ägarna", Region Gotland, som är problemet. Uppdraget går inte att genomföra inom givna ramar. Företaget har inte de finansiella musklerna och låneutrymmet för att både bygga nytt och renovera. Och i den mån som Gotlandshem vill sälja ännu fler fastigheter – jag vet inte om det är så – så är det väl just för att kunna bygga nytt?
Är det nu när den tar underhållsskulden på allvar som man ska sparka styrelsen?
Det gläder mig därför att regiondirektör Peter Lindvall i gårdagens GA öppnade för att den mark som direktanvisats till Gotlandshem – mark där nu uppskjutna projekt skulle ha genomförts – nu istället kan bli föremål för markanvisningstävling så att andra kan bygga på marken istället för Gotlandshem. Det finns andra aktörer som har det finansiella utrymmet att agera och bygga de bostäder som Gotland så väl behöver. Det ansvaret behöver inte vila så tungt på Gotlandshem.