Vårens stora misslyckande i Sveriges hantering av pandemin var hur viruset på bred front tog sig in på landets äldreboenden. Att Sverige reagerade långsamt och dröjde med att införa besöksförbud försökte man sedan kompensera genom att behålla förbudet desto längre. Medan smittläget bedömdes som tillräckligt gott för att släppa på de inrikes reserestriktionerna lagom till semestern så behölls besöksförbundet i äldrevården hela sommaren och en god bit av hösten. Förbudet lyftes först lagom till den andra vågen av pandemin.
Med tanke på vårens misslyckande så föreställer man ju sig att det praktiseras extra vaksamhet för att inte i onödan släppa in smittan i just äldrevården. Men Christopher Thiele berättade i går via P4 Gotland och Helagotland hur hans farmor avlidit i sviterna av covid-19, efter att ha smittats av en nyinflyttad boende. Det kan naturligtvis hända, men hade det behövt hända i det här fallet. Nykomlingen flyttade in med någon form av luftvägssjukdom och hade testats för covid-19. Men man inväntade inte resultatet av testet innan inflyttningen genomfördes.
Jag har svårt att ta det på allvar när det påstås att Region Gotland skulle vara tvungen att låta potentiella smittbärare flytta in direkt, om de inte klarar sig hemma utan hjälp. Jag vet av egen erfarenhet att det kan gå lång tid från ansökan till inflyttning på ett äldreboende. Först ska den sökandes behov bedömas och efter att en plats är beviljad – när man funnit att den sökande inte längre klarar sig själv hemma – så tar det ändå flera månader till innan någon plats blir ledig. Att överbrygga denna tid är något man löser, bland annat med hjälp av stora insatser av hemtjänsten.
Skulle det då vara omöjligt i detta läge, när väntetiden på boende i äldrevården dessutom är ovanligt kort, att vänta någon vecka med inflyttning för att få reda på om en luftsvägssjuk inflyttare har covid-19 eller inte?
Nu när det finns lediga platser i äldrevården så har Regionen tagit sig rätten att inte erbjuda hugade inflyttare plats på något av de boenden som Regionen har ramavtal med. Regionen slipper då betala för de tomma platserna.
Har man nu så bråttom att fylla platserna i sina egna boenden att man inte ens anser att det finns tid att ta elementära hänsyn till att det pågår en pandemi som kan vara dödlig, speciellt för dem som bor på så kallade särskilda boenden?
De anhöriga är i färd med att upprätta en anmälan till patientnämnden. Jag hoppas den ger bättre svar än de som de hittills har fått.