Olle Jansson, rektorsråd vid Uppsala universitet Campus Gotland, trodde i torsdagens GA att man till hösten kan nå målet om 1 500 helårsstudenter som dessutom ska studera på plats. Det är verkligen goda nyheter. En stark institution för högre utbildning är viktigt för öns utveckling och vi har än en gång anledning att vara tacksamma över att Högskolan på Gotland fusionerades med Uppsala universitet.
När studenterna ökar i antal, och när coronaorsakad distansundervisning upphör, så blir ett annat problem som aktualiseras i torsdagens GA än angelägnare att göra något åt. Alla de studenter, och andra knutna till Campus, som ofrivilligt blir av med sina bostäder sommartid.
Gotland har ett speciellt problem i och med att efterfrågan på små tillfälliga bostäder är så hög sommartid. Och jag tror inte att tvång eller lagstiftning är en framkomlig väg. Men det är beklagligt att inte fler hyresvärdar ser värdet i vårda en relation med en stabil hyresgäst året runt. Att jaga en rad korttidshyrare under sommaren och försöka klämma ut varje krona, medför ju också kostnader som är både materiella och mänskliga.
Regionen kan på marginalen angripa problemet via Gotlandshem, men det är en långsam process och jag tror inte att hyresnivån för nybyggda studentbostäder blir speciellt låg, oavsett om den betalas över tio eller tolv månader. Jag tror dock att studenterna själva verkligen ha en möjlighet att addressera problemet, om de iformerar sig och organisera sig för att främja sina egna intressen. Jag var inne på detta i en ledare som jag skrev i augusti i fjol. Jag skrev då att om jag drev en studentkår så "skulle jag fundera över hur man kunde pressa priserna för studentbostäder under terminerna, då det borde finnas ett överskott av små uthyrningsbara bostäder."
Ovanpå dessa pressade studenthyror under lågsäsong har man sedan bättre möjligheter att framförhandla en högre hyresnivå, som garanterar tillgång till studentlyan även under högsäsong. Detta skulle kunna gagna både de studenter som bara önskar ett boende under terminerna och de som vill bo även under sommaren.
Med bättre kunskap om hyresmarknaden, och bättre information om sina egna medlemmars preferenser, så skulle Studentkåren avsevärt kunna förbättra sina medlemmars förhandlingspositioner när de söker bostad.
Detta är en väg att göra något åt problemet. Det finns säkert fler som bör prövas. I grunden har Region Gotland och gotlänningarna ett gemensamt intresse av att det finns goda möjligheter för förhoppningsvis välutbildade studenter från andra platser att etablera en permanent tillvaro på ön.