Linder: "Bara Gotlandshem gör ingen sund bomarknad"

Alla boendeformer behövs för att förbättra bostadsmarknaden på Gotland.

Trångbodda i Stockholm på 40-talet.

Trångbodda i Stockholm på 40-talet.

Foto: SvD/TT

Ledare2021-06-14 19:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Bostadskön på Gotland har blivit längre, rapporterar P4 Gotland. Den som vill ha en lägenhet i Visby måste nu ha väntat i elva och ett halvt år, jämfört med åtta år för ett decennium sedan. Utanför Visby har kön dubblerats och är nu sju år lång. Och inom parentes kan man väl tilllägga att lägenheter i innerstaden har tilldelats tålmodiga (eller sparsmakade) personer som köat i över trettio år.

Är det inte ironiskt att de flesta lägenheter därmed tilldelas personer som egentligen inte behöver dem längre, eftersom de hunnit med att lösa sitt boende på annat sätt än genom Gotlandshem. Det gäller definitivt maratonköarna som väntar på innerstadsplacering och har ratat alla andra lägenheter i över två decennier.

Om hyreslägenheter ska vara den smidiga bolösningen som kan husera nykomlingar på ön så är det ju definitivt ett problem. Men vad annat kan man vänta sig på en "marknad" där hyressättningen är reglerad och efterfrågan är hög? Hur ska en sådan marknad kunna finna en bra jämvikt mellan tillgång och efterfrågan?

Sedan bidrar det naturligtvis också till problematiken när det dessutom finns onödiga hinder för nyproduktion. Gotlandshems förra styrelseordförande Roger Wärn skriver på insändarsidan i dag. Han tonar ner hyressättningens betydelse, vilket jag inte alls kan hålla med om, men han vittnar dessutom om hur särkrav på nybyggen från politikerna i byggnadsnämnden så drivit upp kostnaderna i nyproduktionsprojekt så att de inte alls blivit av.

Politikernas påhittiga särkrav ställer krav på särlösningar vilket kan leda till omfattande fördyringar av utsatta byggprojekt. Sverige har 290 kommuner som alla kan ha sina egna idéer om krav som kan ställas på nya hus just i deras kommun.

Gotlandshem har en ny vd i form av förra regiondirektören Bo Dahllöf. Han kallar kösituationen för orimlig. Det har han rätt i. Men så länge han inte får vräka befintliga hyresgäster eller kasta mindre behövande ur kön, så är ju nybyggda bostäder ända sättet för honom att påverka kösituationen. Men även om han har idéer om hur Gotlandshem skulle kunna bygga mer, så lär kön fortsätta växa om Gotlandshems befolkning och besöksindustri fortsätter växa. I en landsända där efterfrågan på boyta är hög kommer bostäder alltid att vara en knapp eller en dyr tillgång. Eller både och.

Allt fokus kan inte vara på Gotlandshem och företagets kö. Den krävs också privata hyresvärdar, bostadsrätter och mark för tomter till nya småhus. Alla boendeformer kan hjälpa till att sänka övertrycket på bostadsmarknaden.