Första gången jag hörde talas om de Gröna baskrarna var jag bara en fjunig grabb. Det var när jag såg filen med John Wayne som heter just The Green Berets. Filmen hade premiär 1968, men jag såg den på video sent 70-tal eller tidigt 80-tal. Den som önskar sig en nyanserad bild av Vietnamkriget bör nog se något annat, eftersom filmen är utpräglat antikommunistisk och för Sydvietnam.
Men i filmen fick man också höra Gröna baskrarnas sång, där en av stroferna lyder:
"Silver wings upon their chest
These are men, America's best
One hundred men will test today
But only three win the Green Beret"
Enligt sången är det alltså ett sjusärdeles elitförband där bara tre av hundra sökanden antas. Och detta elitförband har alltså nu, berättar Helagotland, bland annat uppdraget att vid ett antal återkommande utbildningstillfällen träna Hemvärnet på Gotland. Senaste tillfället ägde rum under den övning som Försvarsmakten genomförde i november.
Hur ska man se på detta militära samarbete nu, under det pågående politiska tumultet i Washington när den (förhoppningsvis) avgående presidenten Donald Trump klänger sig fast vid sin post under ytterligt ovärdiga former? Är ett sådant samarbete överhuvudtaget lämpligt i dessa dagar?
Det skulle få mycket stora konsekvenser om samarbetet bedömdes som olämpligt. Kan vi inte samarbeta med Nato och då även amerikanska styrkor, då befinner sig Sverige i en verkligt prekär situation. Hela vårt säkerhetspolitiska och försvarspolitiska upplägg, med vår underdimensionerade Försvarsmakt, bygger på detta samarbete och att vi ska få hjälp i händelse av en allvarlig kris eller ett ännu akutare läge. Utan samarbete med USA och Nato reduceras basen för vår säkerhetspolitik till ett rangligt korthus.
Men nu är det inte så illa. Det finns i dagsläget inget som säger att det är olämpligt att samarbeta med amerikanska styrkor. Donald Trump må ha vanärat sitt ämbete och fyllt Vita huset med politiska hantverkare av en sämre sort, men den amerikanska statsapparaten har stått pall och övervintrat mandatperioden. Den amerikanska militären har också kunnat fortsätta operera utanför och i relativt oberoende av Vita husets häxkittel. Och baskrarna är lika gröna nu som de var för fyra år sedan, innan Donald Trump tillträdde.
Därmed inte sagt att det inte vore klokt av Sverige att bygga upp vår försvarsförmåga så att vi förbättrar vår egna möjligheter att möta säkerhetspolitiska utmaningar och hot. Vi borde ta ett större eget ansvar. USA:s engagemang för europeisk säkerhet HAR varit osäkrare under Trump än under tidigare presidenter. Joe Biden verkar inte sinnad till radikala policyförändringar men om knappt fyra år är det presidentval igen, och vem vet vad läget då blir?
Trump har, helt korrekt, kritiserat de europeiska Natomedlemmarna för att de långtifrån lever upp till Natokravet om försvarsutgifter på två procent av bruttonationalprodukten. Sverige är visserligen inte medlem, men vi samarbetar med Nato och våra försvarsutgifter är bara kring hälften av Natokravet. Vad händer om presidentvalet 2024 vinns av någon som verkligen retirerar från USA:s åtaganden inom Europa och Nato?
Så Sverige borde verkligen bygga ut vår försvarsförmåga, av flera olika skäl. I väntan på det, och inför en osäker framtid, så är jag tacksam för att det gotländska hemvärnet tar sin uppgift så seriöst och så ambitiöst att det låter sig utbildas av representanter för elitförband som inte lär vara blygsamma i krav och förväntningar.