Det statsfinansiella regelverket har lagts åt sidan under pandemin och ersatts av en ohämmad lust att spendera andras pengar. Skönt för stunden och kanske lämpligt vid en tillfällig och akut kris, men naturligtvis inte hållbart i längden. I en nära framtid måste riksdag och regering återigen underordna sig ramverket som ska garantera goda statsfinanser i framtiden.
Men när nu Socialdemokraterna tillfälligt fått hänga av sig tvångströjan så vill de inte krypa in i den igen. De vill kunna finansiera ständigt nya idéer om hur man kan spendera andras pengar. Det är väl därför partiet nu internt brainstormar nya, höjda och återinförda skatter som ska tillåta en S-regeringen att leva i den stil som den nu fått smak på. Till de aktualiserade skattehöjningarna hör en ny progressiv fastighetsskatt som kan stå gotlänningarna dyrt. Arvs- och gåvoskatt. Hårda begränsningar för ISK-konton. Och häromdagen skrev ledande socialdemokrater på Dagens Nyheters hemsida om hur de vill införa en ny "miljonärsskatt". Lita på att det namnet är valt med omsorg.
Planerna är ett recept på recession. Dessa skatter har en gång avskaffats, bland att av Göran Perssons S-regering, därför att de skadade Sverige. Intäkterna var inte speciellt stora jämfört med andra källor och skatterna jagade både människor och kapital ut ur landet. Att avskaffa exempelvis förmögenhetsskatt, arvs- och gåvoskatt har tjänat Sverige väl och möjliggjort en gynnsam ekonomisk utveckling vi annars inte hade fått.
Samtidigt vill Socialdemokraterna samarbeta och till och med samregera med Centerpartiet efter valet. Och inom Centern verkar känslorna, åtminstone hos partiledaren, vara ömsesidiga.
Varför?
Centern sågar Socialdemokraternas planer på "miljonnärsskatt". Ja, den ekonomiskpolitiska talesmannen Emil Källström gjorde tummen ner för höjda skatter överhuvudtaget. Om "miljonärsskatten" sade han till Dagens Industri:
”Den driver kapital, investeringar, företagande och jobb ur Sverige, det är dåligt.”
Han menade dessutom att det inte finns stöd för skattehöjningar i riksdagen:
Partierna har inte mycket av gemensamma ståndpunkter. De har bara ett gemensamt intresse av att sitta i regeringsställning och väl där får de försöka jämka sina oförenliga agendor.
Sverige behöver en regering som är kapabel att göra skillnad. Och moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson beskrev förtjänstfullt för SVT Nyheter den politik som Sverige verkligen behöver: .
– Ska man jobba med ojämlikhet ska man se till att fler jobbar. Det är där den största skillnaden finns: mellan de som går till jobbet och de som inte har ett jobb. Fler måste få ett eget jobb och vara med och betala skatt. Det är så vi bygger Sverige starkt.