Att minska smittspridning är inte så enkelt och rättframt som att begränsa utbud eller öppettider för platser eller verksamheter där smittspridning kan förekomma. Om man exempelvis vill minska risken för smittspridning i matbutiker så är det ju ingen genomtänkt idé att begränsa butikernas öppettider. Allmänheten behöver lika mycket mat ändå, så om man begränsar öppettiderna så riskerar man att det bara leder till mer trängsel och större risk för smittspridning då butikerna är öppna.
Det är många som reagerat negativt på att Destination Gotland utökat trafiken med ytterligare en färja och fler avgångar till påsk. Det är lite skillnad mot förra påsken då Destinationen mer eller mindre betalade sina kunder för att boka om sina biljetter och inte resa till Gotland över påsken. Men som Destinationens tillträdande vd Marcus Risberg påpekar så är Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte desamma som i fjol. Under omständigheterna tycker jag att Destinationen tar ansvar genom att utöka trafiken och se till att resenärerna inte behöver trängas och kan resa mera smittsäkert än som annars hade varit fallet.
Destination Gotland har också ett ansvar för att upprätthålla trafiken och transportera de resenärer som inte bryter mot några statliga rekommendationer och har laglig rätt att resa. Det är inte bara mycket begärt att en transportör ska införa egna hårdare regler som begränsar möjligheterna att resa, det är dessutom moraliskt diskutabelt om en monopolist skulle utnyttja sin ställning på det sättet.
Den som anser att resande till Gotland borde ha begränsats eller helt blockerats i påsk riktar lämpligen sin kritik mot regeringen och dess myndigheter, som fastställer regelverk och utfärdar de rekommendationer som vi förväntas leva i enlighet med.
Regeringen fick också kritik i går, efter att den tillkännagivit att fjärr- och distansundervisningen i gymnasieskolan ska upphöra från 1 april. Lärarförbundet pekade på en nyligen genomförd undersökning, enligt vilken bara tre skyddsombudombud av tio inom skolan anser att arbetsgivaren vidtar tillräckliga åtgärder för att förhindra smittspridning.
Jag tycker själv att det är märkligt att regeringen biter sig fast vid de hårda restriktionerna för krogarna – trots att omfattande smittspridning inte sker där, i motsats till privata fester och efterfester – men fjärr- och distansundervisningen ska avbrytas trots att smittspridning elev till elev, som sedan smittar sina familjer, tycks vara vanlig. Javisst finns det ett stort värde i att ordinarie undervisning återupptas, men jag tycker ändå att det är en underlig prioritering.