Storbritannien har det gemensamt med Sverige, att landet drabbats förhållandevis hårt av coronapandemin. Och kanske har det med Brexit att göra, eller med en tämligen okonventionell premiärminister i form av Boris Johnson, men svenska medier har numera en tendens att beskriva Storbritannien som en nation som tappat konceptet.
Men på ett område överglänser i alla fall Storbritannien Sverige. Med råge. Britterna kom igång med sina covidvaccinationer snabbare än vad vi gjorde här. Och det är betydligt fler som vaccineras varje vecka, även om man tar hänsyn till befolkningens storlek.
Under gårdagen öppnades sju stora vaccineringscentrum i Storbritannien. Redan nu vaccineras ungefär 200 000 britter om dagen, eller 1,4 miljoner om dagen, enligt hälsominister Matt Hancock. Men meningen är att man ska upp till två miljoner vaccinationer i veckan, för att nå målen. Redan till 15 februari vill man ha vaccinerat all hälso- och sjukvårdspersonal, alla över 70 och alla i de andra riskgrupperna.
I Sverige får vi inte ens någon statistik över antalet som vaccineras förrän nästa vecka. Innan dess hinner man inte få in och sammanställa informationen från alla landsting. Det Folkhälsomyndigheten däremot har en sifferuppgift för är hur många doser vaccin som levererats till Sverige. Vecka 54 var det 9 750. Vecka 53 var det 78 000. Förra veckan 87 750. Denna och nästa vecka beräknas det bli 98 550 respektive 87 750 doser.
Även om varje dos som levereras verkligen gavs till någon, så skulle omfattningen av vaccinationerna i Sverige inte ens vara hälften av Storbritanniens, i förhållande till befolkningen.
Men var och en som ska vaccineras ska ju ha två doser och i Sverige har vi ännu så länge inte känt tillräckligt stor tilltro till leveranserna för att verkligen använda alla de doser som har levererats. Så skillnaden mellan Storbritannien och Sverige är alltså ännu större än man skulle kunna tro av de siffror jag nyss redovisade, Hur stor skillnaden är får vi förhoppningsvis veta i nästa vecka.
I Sverige pågår en diskussion om vilka som ska tillhöra de högst prioriterade i vaccinationskön. Ska vårdpersonal prioriteras lika högt som riskgrupperna eller inte? Samtidigt är det fortfarande oklart hur vaccinerna bäst och snabbast ska kunna distribueras och injiceras i Sverige. Men det är många som har erbjudit sin hjälp – senast noterade jag att Försvarsmakten förklarade sig kapabel att assistera – så kapaciteten borde finnas om man vill använda den och lyckas organisera sig.
Britterna är i allmänhet stolta över sin sjukvård. Minns ni att en god bit av OS-invigningen i London 2012 ägnades åt en hyllning av National Health Service, NHS. Det verkar ju motiverat.