Linder: "Enbart åtlydda råd begränsar smittspridning"

När Gotland skärper restriktioner och råd i pandemins tid så ställs det verkligt höga krav på de gotlänningar som vill följa dem.

Blir lappsjuka den nya farsoten?

Blir lappsjuka den nya farsoten?

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Ledare2020-11-13 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gotlandsmusiken hann först. Publiktaket sänktes frivilligt från 300 till 50 innan Regionen och Folkhälsomyndigheten presenterat de nya restriktionerna, innan Gotland sällade sig till alla de regioner som redan tidigare skärpt regelverket. Så det var ju tydligt vartåt det barkade redan innan gårdagens presskonferens.

Tydliggjorde trenden gjorde även Stefan Löfven redan på onsdagkvällen, när krogarna fick nya instruktioner. Ingen alkoholservering efter klockan 22 och klockan 22.30 ska ljusen vara släckta och nattinatti.

De krögare som Helagotland varit i kontakt med tog beskedet med fattning och acceptans. Men jag tycker att Gabriel Sahlin hade en god poäng när han ställde sig frågande inför att regeringen redan nu bestämt att restriktionerna ska gälla till sista februari, när andra länder prövar och utvärderar under några veckor. Det är viktigt att bekämpa pandemin, men det är också viktigt att inte i onödan skada företag och begränsa människors liv genom att ha onödigt hårda restriktioner onödigt länge.

Pandemipolitiken har varit spretig under hösten. Underligast blev det när regeringen gav efter för Jonas Gardell och andra högröstade kritiker och lättade publikrestriktionerna för kultur och idrott, samtidigt som smittspridningen precis började öka och samma dag som det presenterades ny forskning som visade hur viktigt det var med just restriktioner för publika evenemang för att begränsa smittspridningen.

Nu har regionalt införda publiktak nästan utplånat regeringens beslut att höja taket från 50 till 300. Nationella och regionala regler förändras åtminstone i en mer entydig riktning, vilket är det minsta man kan begära i nuvarande läge.

Om Gotlands nya regler är tuffa bland annat för restaurangbranschen, så är rekommendationerna för medborgarna än mer långtgående. Att man bara ska umgås med familjen och eventuella andra personer som man bor med är ju ett väldigt långtgående råd. Likaså att man inte ska besöka butiker, museer, badhus, gym eller privata tillställningar. 

Det återstår förstås att se i hur hög grad som gotlänningarna är beredda att leva sina liv i enlighet med dessa råd, eller om de upplever dessa krav som så extrema att de i ökande grad tillåter sig att använda sitt eget omdöme. Restriktioner och rekommendationer är bara effektiva om de verkligen åtlyds av en stor del av befolkningen. Och om den tidiga stängningstiden för krogarna leder till omfattande privat festande i hem eller andra alternativa lokaler så riskerar det att förvärra snarare än begränsa smittspridningen i den grupp där de flesta insjuknande återfinns– vuxna mellan 20 och 60.