Almedalsveckan 2021 blir i huvudsak digital. Den blir med andra ord inte speciellt almedalig alls. Mötena kan arrangeras varsomhelst och ses varsomhelst.
Det är en dyster nyhet, om än en väntad sådan, för den gotländska besöksnäringen. Förhoppningsvis har vaccinationsprogrammet då nått så långt, och smittläget utvecklats så pass positivt, att besöksnäringen har goda möjligheter att attrahera andra gäster. Almedalsveckan, den som nu inte blir "analog", var ju fortfarande schemalagd till en vecka som definitivt tillhör högsäsongen hursomhelst, Almedalsvecka eller ej.
Almedalsveckan behöver en nystart till år 2022. Det finns viss risk för att det bland både partierna och andra deltagare i veckan börjar gro en känsla av att man ju faktiskt inte behöver spendera stora pengar och mycket tid varje år på att åka till Gotland, för att dryfta frågor som faktiskt kan behandlas i andra former. Erfarenheterna från pandemitidens distansarbete kan, hos somliga, bidra till att de personliga mötena under veckan kanske inte känns lika viktiga längre.
Lägligt nog sammanfaller Almedalsveckan år 2022 med en valrörelse, vilket borde ge betydande draghjälp till en rivstart. Då finns det all anledning att också överväga att genomföra förändringar som efterfrågats från många håll. Förändringar som gör Almedalsveckan smidigare och mer hanterlig.
Genom att tidigarelägga Almedalsveckan kan den bidra till att faktiskt förlänga den gotländska högsäsongen och den behöver inte konkurrera med, och utkonkurrera, privatturismen på samma sätt som i dag. Risken minskar dessutom för att de som ska deltaga i Almedalsveckan tvingas bryta sina semestrar. Almedalsveckan kan istället bli en övergång från de vanliga arbetsveckorna till en semestertillvaro. En avslutande rusch, under trevliga former, innan vilodagarna börjar.
Almedalsveckan behöver också bli kortare. I praktiken slutar den redan i tidigare versioner på den femte dagen, det vill säga torsdagen. De avslutande tre dagarna är nitlotter för de aktuella partierna.
Årets digitala Almedalsvecka ska utspela sig över fyra dagar, vilket innebär att två partier delar varje dag. Skulle inte detta kunna fungera även under en Almedalsvecka som inte är digital?
Under den danska motsvarigheten till Almedalsveckan, Folkemødet på Bornholm, så kan tre partier dela på samma dag. Och motsättningarna i dansk politik är väl inte så små att det som är möjligt där skulle vara omöjligt här?
Folkemødet tillämpar för övrigt en regel som dikterar att inga andra evenemang får äga rum då en partiledare håller tal. En sådan regel kan nog bli nödvändig även för Almedalsveckan, om två partiledare ska dela dag. Någon av dem måste väl då hålla sitt tal mitt på dagen och inte på kvällen när seminarieverksamheten varvat ner.