Linder: "Finns det något vaccin mot asocialt beteende?"

Om oskicket att boka flera tider för vaccination fortsätter, så behövs både kontroll och straff.

Somliga är beredda att ockupera flera platser i vaccinationskön, på andras bekostnad.

Somliga är beredda att ockupera flera platser i vaccinationskön, på andras bekostnad.

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Ledare2021-04-23 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Man har börjat vaccinera 55-orna, så som 65a ter sig den första vaccinsprutan inte så avlägsen längre. När det väl blir dags, har jag då några preferenser för vilket vaccin det blir?

Jajamensan. Det är bara att erkänna att så är det. Men jag tänker nedteckna min egen lilla vaccinranking, eftersom den bygger på noll sakkunskap, magkänsla och det som råkat fasta när jag läst om vaccinerna. När det väl är dags kommer jag lydigt att ta det vaccin jag blir erbjuden.

Alla har inte den inställningen. Tvärtom tycks det finnas gotlänningar som är beredda att stöka till vaccinationsprogrammet, boka flera tider och därmed blockera andra gotlänningar, allt för att försöka styra vilket vaccin själva de till slut ska få.

Jag tycker att detta är ännu ett exempel på den minskade tilltron till myndigheterna. Man litar inte på expertisens förmåga att godkänna rätt vacciner, utan tar sig rätten att göra en lekmannabedömning om vilket vaccin som är bäst och/eller säkrast.

Det är förenat med oerhörda kostnader för att samhälle när tilltron ersätts av misstro och asocialt beteende. Och alla kostnaderna är verkligen inte ekonomiska.

Om jag fick bestämma skulle de som blockerar flera vaccinationtider förvisas till sist kön. Men jag är samtidigt rädd att en sådan ordning skulle behäfta vaccinationsprogrammet med än mer byråkrati, vilket vore kontraproduktivt genom att orsaka det man vill förhindra. Jag hoppas att Regionens uppmaning till allmänheten att inte boka mer än en vaccinationstid är tillräckligt för att den själviska praktik ska upphöra. Fortsätter problemet att växa så måste man ta till med storsläggan. När alltför många saknar en egen inre moralisk kompass så krävs det kontroll och bestraffningar för att stävja beteendet.

Det är "inte tid för lättnader nu", sade statsminister Stefan Löfven vid den presskonferens under gårdagen där det meddelades coronarestriktionerna förlängs till 17 maj.

Men det är ju bara tre veckor sedan alla Sveriges gymnasieskolor återgick till ordinarie undervisning, efter att ett regeringsbeslut dikterade detta, trots att man visste hur lätt smittan sprids i skolmiljöer.

Det är nu åtta skolklasser som skickats hem på Gotland, tre gymnasieklasser och fem i grundskolan. Sent i går eftermiddag meddelade sjukvårdsledningen inom Region Gotland att man beslutat att höja beredskapsnivån och gå upp i stabsläge igen.

När det gäller regeringen har jag lätt att förstå att tilltron minskar.